Οι Φιλιππίνες μετρούν τους νεκρούς τους

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς ο εξασθενημένος τυφώνας Χαϊγιάν έπληξε σήμερα με θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές την επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας, αφού προηγουμένως είχε πλήξει το Βιετνάμ. Ο τυφώνας, ο οποίος εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα αφού σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους το Σαββατοκύριακο στις Φιλιππίνες, έπληξε περίπου 480.000 ανθρώπους στη νότια νησιωτική επαρχία Χαϊνάν. Επτά μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου αγνοούνται στα ανοικτά της περιοχής. Η καταιγίδα έπληξε επίσης τις γειτονικές νότιες

κινεζικές επαρχίες Γκουνγκσί και Γκουανγκντόνγκ.

Ο Χαϊνάν έπληξε σήμερα το πρωί την κομητεία Νινγκμίνγκ της Γκουανγκσί με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα περίπου 120 χλμ/ώρα και έφεραν 291 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες στις περιοχές του Μπεϊχάι, του Φανγκτσένγκ και του Σανγκσί. Η καταιγίδα έπληξε στις 5 π.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας) την επαρχία Κουάνγκ Νιν του Βιετνάμ, περίπου 160 χλμ. βορείως του Ανόι, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 118-133 χλμ/ώρα. Δεν υπήρξαν θύματα από την ίδια την καταιγίδα στο Βιετνάμ, ωστόσο 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις προετοιμασίες για την αντιμετώπισή της, πολλοί πέφτοντας από σκεπές που προσπαθούσαν να ενισχύσουν.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, πανικός, λεηλασίες και μέτρα από την κυβέρνηση

Ο σούπερ ισχυρός τυφώνας που έπληξε το αρχιπέλαγος την Παρασκευή προκάλεσε τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των Φιλιππίνων με τουλάχιστον 10.000 νεκρούς. Στο νησί Λέιτε, στην Τακλομπάν, μια πόλη 220.000 κατοίκων που είναι μια απ’ αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον τυφώνα, οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τα καταστήματα τροφίμων είναι άδεια. Οι λεηλασίες εντείνονται μέσα σε μια εικόνα καταστροφής, όπου πτώματα είναι διασκορπισμένα στους γεμάτους συντρίμμια δρόμους. Όχλος εισβάλει σε εμπορικά κέντρα και φαρμακεία και τα λεηλατεί, ενώ υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ληστές που βάζουν στόχο οχήματα στους δρόμους. Ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα τρία χρόνια της προεδρίας του, ανέπτυξε στρατιώτες στο Τακλομπάν για να αποκαταστήσουν την τάξη και δήλωσε πως ενδέχεται να επιβάλει στρατιωτικό νόμο ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανθρωπιστική βοήθεια από ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ε.Ε. κ.ά.

Οι χώρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να στέλνουν βοήθεια στις Φιλιππίνες, ορισμένες περιοχές στο κέντρο των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τον τυφώνα Χαϊγιάν. Σύμφωνα με τις αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. «Είναι πολύ δύσκολο να φθάσουμε στις ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στις Φιλιππίνες Τομόο Χοζούμι.

Χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν ή στέλνουν βοήθεια στις Φιλιππίνες, για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα του σούπερ τυφώνα Χαϊγιάν. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι προσέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Στις Φιλιππίνες εστάλησαν 90 πεζοναύτες και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη KC -130J Hercules που απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία.

Στον εξοπλισμό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος υπό αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνονται ελικόπτερα MV – 22 με ικανότητα κάθετης απογείωσης αλλά πτητικής ικανότητας ανάλογης με τα αεροσκάφη που μπορούν να δρουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες . Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δεσμεύτηκε οι ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ «να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές. Οργάνωσε επίσης, την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας.

Η UNICEF (το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά) ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απελευθέρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Και η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης, και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη. Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κάνει μια αρχική δωρεά 490.000 δολαρίων και υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερα όταν η έκταση των ζημιών γίνει περισσότερο γνωστή. Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα