Οι 4 άξονες του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τους 4 βασικούς άξονες του προγράμματος παρουσίασε, στο Όστιν του Τέξας, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ενώ για την κατάρτιση των προτάσεων εργάζονται εντατικά η Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Μηλιό.

Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στο matrix24.gr, ο Γιάννης Μηλιός προανήγγειλε την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

για την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας, ενώ παρέπεμψε για την προεκλογική περίοδο τη δημοσιοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος. «Όλο αυτό το διάστημα γίνονται πυρετώδεις επεξεργασίες σε όλους τους τομείς του κόμματος. Σύντομα θα δείτε το πρόγραμμα άμεσων μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας, και όταν θα πλησιάσουμε τις εκλογές θα δείτε το ριζικά επικαιροποιημένο, λόγω μεταβολής των συνθηκών από το 2012, πρόγραμμά μας στο σύνολο του», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προσώρας, η Κουμουνδούρου εστιάζει στην κατάρτιση και παρουσίαση μίας δέσμης μέτρων άμεσης ανακούφισης, η οποία θα ισοδυναμεί, ουσιαστικά, με ένα «πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών».

Παρέμβαση Τσίπρα

Όπως κατέστησε σαφές από το Όστιν του Τέξας ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «στήσει» το πρόγραμμά του με βάση τη βούλησή του να μην εξέλθει από το ευρώ η Ελλάδα -κάτι που δημιούργησε και εσωκομματικές αντιδράσεις, όπως φάνηκε στο χθεσινό άρθρο του Άκη Μπαδογιάννη στην ιστοσελίδα iskra.gr.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τους 4 άξονες, επί των οποίων θα στηρίζονται οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι άξονες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος άξονας αφορά το δημόσιο χρέος: «θεωρούμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να διαχειριστεί μέρος του χρέους των κρατών – μελών κεντρικά, χωρίς μεταφορές πόρων και χωρίς να παραβαίνει το καταστατικό της. Μια λύση μακράς διαρκείας για το πρόβλημα χρέους των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον σημαντικό μέρος των δημόσιων χρεών διαγραφεί. Γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουμε την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για το δημόσιο χρέος. Το 1953, 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποδέχθηκαν τη διαγραφή του 62,5% του γερμανικού χρέους.

Αυτή ήταν μια προϋπόθεση για μια Ευρώπη της ευημερίας. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ανθρωπότητα έχει γίνει σοφότερη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις τράπεζες. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «η ΕΚΤ σε συνεργασία με τον ESM θα πρέπει να τοποθετήσει όλες τις τράπεζες κάτω από μία ενιαία αρχή και να δημιουργήσει ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης σε επίπεδο Ευρωζώνης. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να χτυπήσει τις τοπικές κλεπτοκρατίες που βασίζονται στα τοξικά σχέδια διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Ελλάδας».

Ο τρίτος άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τις επενδύσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι κομβικό ρόλο σ’ αυτό το μόνιμο πρόβλημα μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να επανεντάξει τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πλεονάσματα σε ένα πρόγραμμα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Με τη βοήθεια της ΕΚΤ θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα πανευρωπαϊκό, αναπτυξιακό σχέδιο ανάκαμψης. Ένα ευρωπαϊκό New Deal», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο τέταρτος άξονας σχετίζεται με την αλληλεγγύη και την ανακούφιση της κοινωνίας. «Οι πιο ευάλωτοι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται άμεση βοήθεια, καθώς και έναν λόγο να πιστέψουν ξανά στο μέλλον της Ευρώπης. Η τροφή σε αυτήν την προσπάθεια είναι μεγάλης σημασίας – και όχι μόνο γιατί εμφανίζεται σαν το μεγάλο όπλο του φασισμού. Η Ευρώπη θα μπορούσε να επιλέξει στην επόμενη σύνοδο κορυφής να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του συστήματος των κεντρικών τραπεζών της για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα κουπονιών διατροφής -όπως συμβαίνει στην Αμερική- αλλά και ένα κατώτατο επίδομα ανεργίας, ώστε να εξαλειφθεί άμεσα η ακραία φτώχεια σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο «Συμβουλές προς μία μελλοντική κυβέρνηση» στο Όστιν του Τέξας.

Keywords
Τυχαία Θέματα