ΟΙ 25 ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

07:35 6/5/2012 - Πηγή: Matrix24

«Αξιόπιστο συνομιλητή» θα αναζητήσει η τρόικα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Ζητούμενο για τους πιστωτές να προκύψει σταθερή κυβέρνηση με την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι 25 δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσω του μνημονίου και συνδέονται με την εκταμίευση των δόσεων του δανείου στήριξης.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η πίεση θα είναι ασφυκτική για την Ελλάδα, καθώς αν

από την κάλπη προκύψει …αβεβαιότητα και η χώρα οδηγηθεί σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η τρόικα δεν αποκλείεται να αναβάλλει το ταξίδι της για την Αθήνα, αποτυπώνοντας έτσι και το μήνυμα της που συνοψίζεται στο ότι η διαδικασία για να ανάψει το «πράσινο φως» σε επόμενες του δανείου ..δεν είναι αυτόματη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η τρόικα θα πρέπει κατά την αξιολόγηση του Μαΐου να «τσεκάρει» τις 25 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το μνημόνιο. Πρόκειται για:

1. Κατάρτιση σχεδίου περικοπών δαπανών 11,5 δισ. ευρώ. Θα ψηφιστούν δια νόμου με το νέο Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο. Προβλέπεται να περιλαμβάνει συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, αμυντικές δαπάνες, αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, αναδόμηση των παροχών προνοίας.
2. «Ψαλίδι» κατά μέσο όρο 12% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα.
3. Νέο φορολογικό νόμο για να εξαλειφθούν οι ποικίλες φορολογικές εξαιρέσεις και προνομιακές μεταχειρίσεις, με νέους συντελεστές ΦΠΑ, ενιαίο φόρο για τα ακίνητα και νέα κλίμακα φορολόγησης για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα.
4. Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες για να ευθυγραμμιστούν προς τις τιμές της κτηματαγοράς.
5. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τους όρους ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
6. Φάρμακα. Πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο αν η μηνιαία παρακολούθηση δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
7. Αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ, από ένα «ελάχιστο ύψος» μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
8. Νόμο για τη μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων
9. Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τίτλων για κατόχους διπλωμάτων τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης από άλλα Κράτη Μέλη, όπως για τα ελληνικά πτυχία.
10. Κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων.
11. Αυξήσεις 25% σε τιμολόγια και κόμιστρα ΔΕΚΟ.
12. Στρατηγική αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών.
13. Μέτρα κάλυψης αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
14. Διορισμός των συμβούλων για όλες τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το 2012 και το 2013 και επιτάχυνση του έργου.
15. Υποβολή στην Κομισιόν αναλυτικής έκθεσης για την κατάσταση κάθε στοιχείου που θα αποκρατικοποιηθεί το 2012.
16. Απογραφή όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων σε εισηγμένες και

Keywords
Τυχαία Θέματα