Οι 1.426 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη

20:52 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Πρόκειται για τον Σπύρο Λάτση και την οικογένειά του, που εμφανίζουν περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη με 2,7 δισ. δολάρια και το Φίλιππο Νιάρχο με 2,6 δισ. δολάρια.

Ο εφοπλιστής Σπύρος Λάτσης, κατάφερε φέτος να αναρριχηθεί στην 412η θέση, από την 464η θέση της περυσινής λίστας. Παρά την οικονομική ύφεση, η περιουσία του αυξήθηκε στα 3,3 δισ. δολ. (από 2,6 δισ. δολ. το 2012), καθώς στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ανέκαμψαν οι μετοχές των EFG

International, Lamda Development και Hellenic Petroleum.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore International αποτελεί το δεύτερο πλουσιότερο Έλληνα, ο οποίος φέτος βρίσκεται στην 527η θέση -με περιουσία 2,7 δισ. δολ.- από την 418η θέση της προηγούμενης λίστας (και περιουσία 2,8 δισ. δολ.). Η τριάδα με τους Έλληνες «κροίσους» συμπληρώνεται από τον Φίλιππο Νιάρχο, που φέτος έχει υποχωρήσει στην 554η θέση, με περιουσία 2,6 δισ. δολ., ενώ στην περυσινή λίστα βρισκόταν στην 491η θέση με περιουσία 2,5 δισ. δολ.

Στην τρίτη θέση της λίστας φιγουράρει πλέον ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Zara και συνιδρυτής του ομίλου ειδών ένδυσης Inditex , ο οποίος κατάφερε να υποσκελίσει το μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και το Γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 57 δισ. δολ. Ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, παρά το πλήγμα που υπέστη λόγω της «βουτιάς» που έχει κάνει η μετοχή τoυ τηλεπικοινωνιακού ομίλου America Movil, παραμένει ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, με περιουσία 73 δισ. δολ. Ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς της Μicrosoft με 67 δισ. δολ.

Η περιουσία του κ. Ορτέγκα της Inditex αυξήθηκε κατά 19,5 δισ. δολ. μέσα σε ένα χρόνο, υποσκελίζοντας τον Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με περιουσία 53,5 δισ. δολ. Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που ο κ. Μπάφετ δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα. Η πεντάδα συμπληρώνεται με τον Λάρι Ελισον της Oracle (με περιουσία 43 δισ. δολ.). Η μέση περιουσία των προσώπων της λίστας αυξήθηκε στα 3,8 δισ. δολ., από 3,7 δισ. της λίστας του 2012.

Οι ΗΠΑ ηγούνται της λίστας, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (442), ακολουθούμενες από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (386), ενώ στην Κίνα εντοπίζονται 122 δισεκατομμυριούχοι. Στην Ευρώπη υπάρχουν 366 δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένων 110 στη Ρωσία.

Ο αριθμός των γυναικών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στις 138, από 104 της περυσινής λίστας. Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, της «αυτοκρατορίας» καλλυντικών L’Oreal, αποτελεί την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 9η θέση, με περιουσία 30 δισ. δολαρίων.

Υπάρχουν και οι Ελληνοαμερικανοί

Με προσωπική περιουσία 3 δισ. δολαρίων ο 64χρονος επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης βρίσκεται στην 458η θέση της λίστας και θεωρείται ο

πλουσιότερος Ελληνοαμερικανός. Δραστηριοποιείται στον πετρελαϊκό τομέα, στα κτηματομεσιτικά και στα σούπερ μάρκετ.

Στην 554η θέση με 2,6 δισ. δολ. βρίσκεται ο 49χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας Platinum Equity και της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ Detroit Pistons, Τομ Γκορς.

Ο 76χρονος Τζορτζ Αργυρός, ο οποίος ασχολείται με επενδύσεις και ακίνητα, βρίσκεται στην 736η θέση έχοντας περιουσία που ανέρχεται στα 2 δισ.ευρώ.

Στην 792η θέση της λίστας και με περιουσία 1,9 δισ., βρίσκεται ο αδελφός του ο 59χρονος Αλεκ Γκορς ο οποίος ασχολείται με τις επενδύσεις. Τα δύο αδέλφια έχουν γεννηθεί στη Ναζαρέτ από Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα.

Ο ηλικίας 84 ετών Μιχαήλ Ζαχαρής, επίσης βρίσκεται στην 792η θέση έχοντας περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων. Ο Μιχαήλ Ζαχαρής δραστηριοποιείται στον κλάδο του φαρμάκου. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και αντιπρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Στην 1.175η θέση με περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων βρίσκεται ο 66χρονος Ντιν Μητρόπουλος, που δραστηριοποιείται στις επενδύσεις.

Ο 90χρονος Αλεξ Σπάνος με περιουσία 1 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην 1.342η θέση.

Υπάρχουν και οι Κύπριοι

Στην 1.332η θέση βρίσκεται ο ελληνοκύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου με περιουσία 1,05 δισ. δολαρίων. Στην στήλη με τις δραστηριότητες του ηλικίας 46 ετών «Stelios» το Forbes αναφέρει την αεροπορική εταιρεία easyJet, την κορωνίδα της αυτοκρατορίας του πολυσχιδούς επιχειρηματία.

Κύπριος και ο πλουσιότερος Νορβηγός στον κόσμο. Ο λόγος για τον 58χρονο Τζον Φρέντρικσεν, ο οποίος με περιουσία 11,5 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει την 87η θέση της λίστας του Forbes. Εχει το μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων στον κόσμο και αποφάσισε να αποποιηθεί τη νορβηγική υπηκοότητα και να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο φυσικά για φορολογικούς λόγους.

Δείτε την αναλυτική λίστα του Forbes εδώ

Keywords
Αναζητήσεις
64χρονος επιχειρηματίας ασπροπυργος
Τυχαία Θέματα