Οδός Σταδίου, ένα ακόμη «θύμα» της οικονομικής κρίσης

10:30 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Αποτελεί ένα δρόμο της Αθήνας που συγκεντρώσει όλα τα οικονομικά προβλήματα αλλά και ευρύτερα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, που απασχολούν την πρωτεύουσα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης -6η χρόνια ύφεσης διανύουμε το 2013. Ο λόγος για την οδό Σταδίου που συνδέει τις δύο κεντρικότερες και ιστορικότερες πλατείες της πρωτεύουσας, την πλατεία Ομονοίας με την Πλατεία Συντάγματος. Δρόμος που έχει γνωρίσει όχι μόνον στιγμές εμπορικής αίγλης, αλλά, για δεκαετίες, ήταν και σημείο αναφοράς για τους σινεφίλ της Αθήνας,

λόγω των δύο ιστορικών κινηματογράφων Απόλλων και Αττικόν, αλλά και τόπος συνάντησης ανθρώπων όλων των ηλικιών για μια βόλτα στην Αθήνα.

Αρχές Σταδίου, ένας πωλητής τοποθετεί τα κοσμήματα στη βιτρίνα σ’ ένα από τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία που βρίσκονται στις παρυφές της πλατείας Συντάγματος. «Ο αριθμός μας, όσον αφορά τα καταστήματα, παραμένει σταθερός, η κρίση όμως χτύπησε τον τζίρο μας, που σε ορισμένα καταστήματα μειώθηκε μέχρι και 80%, με σοβαρές επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας», λέει χαρακτηριστικά.

Στα μισά της διαδρομής Σύνταγμα-Ομόνοια, περαστικοί κοντοστέκονται για να κοιτάξουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ο αριθμός των οποίων βαίνει μειούμενος και αυτός ως συνέπεια των επιπτώσεων της κρίσης στο Τύπο. Άντεξαν σχεδόν οι μισοί περιπτερούχοι. «Από τα 20 περίπτερα πριν την κρίση, έμειναν 11», λέει ένας περιπτεράς. Τα περιθώρια κέρδους σε αρκετά προϊόντα, όπως τα τσιγάρα, είναι πολύ μικρά, η έμμεση φορολογία έχει αυξηθεί σε πολλά προϊόντα, η ζήτηση γίνεται ολοένα και μικρότερη.

Κάθε γωνιά στην οδό Σταδίου έχει και τη δική της ιστορία, που μας την μεταφέρουν περαστικοί και εργαζόμενοι που γνωρίζουν πολύ καλά τον δρόμο. Ένα στοιχείο, όμως, ξεχωρίζει: από τα 88 καταστήματα με πρόσοψη στην οδό Σταδίου, τα 32 έχουν βάλει λουκέτο. Ένα νούμερο που πονάει…

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα