Οδηγίες για την υποβολή του Ε9

08:06 7/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Η υποβολή θα γίνει μέσω του διαδικτύου και με τους κωδικούς που ισχύουν για τις φορολογικές δηλώσεις. Παρακάτω παραθέτονται ερωτήσεις και απαντήσεις για την διευκόλυνση των υπόχρεων.

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9;

Το έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν φέτος:

Τα φυσικά πρόσωπα που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2012, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013.
Τα φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2013 που έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος

Πίνακας του εντύπου Ε9) υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων αυτών και να τροποποιήσουν, συμπληρώσουν ή και διαγράψουν αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά. Για την οριστικοποίηση της δήλωσης για την επικαιροποίηση των αγροτεμαχίων τους, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν, ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν στοιχεία των ακινήτων αυτών. Ευνόητο είναι ότι εφόσον υφίστανται μεταβολές και στα ακίνητα μέσα στο 2012, θα πρέπει να δηλωθούν και αυτές.

Ποια είναι τα νέα στοιχεία που έχουν προστεθεί στο έντυπο Ε9;

Στον πίνακα 1 ( Στοιχεία Οικοπέδων και Κτισμάτων) οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία:
Πλήθος προσόψεων (πεδίο 28). Θα πρέπει το πλήθος προσόψεων (28) να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το πλήθος των προσόψεων με σήμανση (6) που έχει τσεκάρει ο χρήστης δίπλα από τα πεδία των οδών της φόρμας.
Μήκος πρόσοψης επαγγελματικής στέγης(τ.μ.) (29), Συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης της επαγγελματικής στέγης ή το άθροισμα των προσόψεων της σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.
Μήκος πρόσοψης οικοπέδου (29), Συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου ή το άθροισμα των προσόψεων σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.
Κ.Α.Ε.Κ./Κωδ. ακινήτου (27), Συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ((παράδειγμα 280550505015/0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Αρ. παροχής ρεύματος (30), Επιλέγεται από λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙ εάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.
Αριθμός παροχής (31), το πεδίο είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.

Στον πίνακα 2( Αγροτεμάχια) τα νέα πεδία που θα πρέπει να συμπληρωθούν είναι τα εξής:
Η εδαφική έκταση βρίσκεται: Εφόσον ο χρήστης συμπληρώσει το Νομό(3) και το Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα(4α), τότε εάν υπάρχει μοναδική εδαφική έκταση συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει από μια λίστα την επιθυμητή (δες επόμενη εικόνα).
Επιφάνεια Κατοικιών (τ.μ.) (17α)
Επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων (τ.μ.) (17β)
Επιφάνεια γεωργ. κτισμ./αποθ. (τ.μ.) (17γ)
Εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα και έχει συμπληρωθεί η στήλη 17, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί κάποια/ες από τις στήλες 17(α), 17(β), 17(γ), ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου.
Κ.Α.Ε.Κ./Κωδ. ακινήτου (27) , Συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ((παράδειγμα 280550505015/0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Αρ. παροχής ρεύματος (23) , Επιλέγεται από λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙ εάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.
Αριθμός παροχής (24), το πεδίο είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.
Το 2012 δεν είχα καμία μεταβολή σε ακίνητα και δεν έχω στην κατοχή μου αγροτεμάχιο. Θα πρέπει να υποβάλω το Ε9;
Όσοι δεν έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία και παράλληλα δεν έχουν αγροτεμάχια δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια καθότι δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ακινήτων για το έτος 2013. Δεν χρειάζεται δηλαδή να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα από την εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Πως θα υποβληθεί το έντυπο Ε9:
1. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
2. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
3. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.
4. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

Keywords
Τυχαία Θέματα