«Όχι μικρότερο, αλλά αναγκαίο κράτος»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα μοντέλο διοίκησης «με αναβαθμισμένες δομές και πόρους και με διευρυμένο κοινωνικό ρόλο, ώστε να καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες – και λόγω της κρίσης – ανάγκες των πολιτών», ενώ οι άξονες των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ως εξής:

Ο πρώτος άξονας αφορά στη δομή και λειτουργία του κράτους μέσω της αποκέντρωσης και της ισχυρής Αυτοδιοίκησης.Ο δεύτερος άξονας αφορά στη δημιουργία κοινωνικού κράτους μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης.Ο τρίτος άξονας
αφορά στη δημοκρατική αναδιάρθρωση και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.Τέταρτος άξονας είναι η νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολιτών.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, παρά τα μεγάλα λόγια περί δήθεν επανίδρυσης ή εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου». «Ειδικά τα τελευταία χρόνια είχαμε μία πρωτοφανή προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ρόλου, της αποτελεσματικότητας και της ίδιας της χρησιμότητας του δημόσιου τομέα, με προφανή στόχο τις οριζόντιες περικοπές», συνέχισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που «ξόρκισε» τη λογική του «μικρότερου κράτους». «Απέναντι στις λογικές και τις επιλογές του «μικρότερου κράτους» η Αριστερά αντιπαραθέτει όχι το μεγάλο κράτος αλλά το αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή κράτος, το λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο λειτουργικό κράτος που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Οραματιζόμαστε ένα διοικητικό σύστημα διαρθρωμένο δημοκρατικά, που θα υπηρετεί το λαό, θα σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα. Θα εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτών, για μια διοίκηση αξιοκρατική, διαφανή, απαλλαγμένη από κάθε μορφή κομματική εξάρτηση, βασισμένη στην κοινωνική συμμετοχή και τον διαρκή έλεγχο».

Keywords
Τυχαία Θέματα