Όχι κούρεμα σε όλες ανεξαιρέτως τις κυπριακές καταθέσεις

Μιλώντας σε συνέδριο του Reuters για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο Κερέ είπε πως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Κύπρου θα μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα και ότι το κόστος του πακέτου διάσωσης δεν θα επιβαρύνει μόνο τους φορολογούμενους.

«Θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι λύσεις», είπε ο Κερέ. «Δεν θα περιελάμβανα στις επιλογές ένα γενικό κούρεμα

των καταθετών ως μέρος της λύσης λόγω των κινδύνων που θα έθετε για την δημοσιονομική σταθερότητα».

Ερωτηθείς για το αν θα δεχόταν μια λύση που θα επέβαλε ζημίες στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, o Κερέ είπε: «Θα πρέπει να υπάρξει ένας κατάλληλος καταμερισμός των ζημιών στο πρόγραμμα, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους. Όχι όμως συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως (των καταθετών)».

Η Γερμανία, η Φινλανδία και κάποια άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης πιέζουν ώστε οι καταθέτες και άλλοι επενδυτές στην Κύπρο να αναλάβουν μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας, για να μην το επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι φορολογούμενοι, αλλά λόγω υποψιών ότι πλούσιοι Ρώσοι και άλλοι χρησιμοποιούν τη νήσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι πολέμιοι αυτής της κίνησης ανησυχούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες και να υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη. Οι επενδυτές έχουν, ωστόσο, την διαβεβαίωση πως η περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι ιδιώτες ομολογιούχοι επωμίστηκαν ζημίες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ήταν μοναδική.

Το θέμα της διάσωσης της Κύπρου θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν να υπάρξει απόφαση έως τα τέλη Μαρτίου.

Από το nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα