Ομπάμα-Ρόμνεϊ στην τελική ευθεία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα θα περιοδεύσει στο Οχάιο, στο Ουισκόνσιν, στην Άιοβα και στη Βιρτζίνα, ενώ ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του επικεντρώνεται στο Νιου Χαμσάιρ, στην Άιοβα και στο Κολοράντο.

Η μάχη προβλέπεται να είναι σκληρή καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών είναι

οριακή.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αρχίσει την ημέρα του με μια συγκέντρωση στο Νιου Χαμσάιρ για να μεταβεί λίγο μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο του Ντιμπιούκ, μια μικρή πόλη την οποία χωρίζει από το Ουισκόνσιν ο Μισισιπής, σύμφωνα με το πρόγραμμα του όπως ανακοίνωσαν υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος από την πλευρά του έχει προγραμματίσει να παραβρεθεί σε εκδήλωση σε πάρκο της ίδιας πόλη των 57.000 κατοίκων το απόγευμα σήμερα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η ηθοποιός Κέιτ Γουόλς και ο τραγουδιστής Τζον Μέλενκάμπ.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ήδη έχει επισκεφτεί το Οχάιο και το Ουισκόνσιν, μετά το Ντιμπιούκ αναμένεται στην Βιρτζίνια, ενώ ο αντίπαλός του θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Κολοράντο για να καταλήξει στο Ντε Μόιν πρωτεύουσα της Αϊόβα.

Αγροτική περιοχή, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι λευκοί, έδωσε την προτίμησή της στον Ομπάμα στις εκλογές του 2008. Μαζί με το Οχάιο και το Ουισκόνσιν θεωρούνται “ο πυρήνας των Μεσοδυτικών πολιτειών”, τον οποίον ο Ρόμνεϊ πρέπει να κατακτήσει για να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιστότοπου RealClearPolitics ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ με δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στο Ντε Μόιν το βράδυ της Δευτέρας και θα μεταβεί στο Σικάγο για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι περίπου 24 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος της «πρόωρης ψήφου» σε 34 πολιτείες. Μερικές από αυτές τις πολιτείες , όπως η Φλόριντα, η Άιοβα, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρόλινα και το Οχάιο έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δίνοντας ελαφρύ προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα. Αντίστοιχα προβάδισμα στον Ρόμνεϊ δίνει το Κολοράντο.

Μάλιστα σύμφωνα με  το επιτελείο του Ομπάμα τα δύο τρίτα από αυτούς που έκαναν χρήση της «πρόωρης ψήφου» δείχνοντας την προτίμησή τους στον Αμερικανός πρόεδρο είναι γυναίκες, νέοι,Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι, δημογραφικά που παραδοσιακά ψηφίζουν το κόμμα των Δημοκρατικών.

Ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι ο Ομπάμα δεν έχει πλέον το ίδιο «ρεύμα» όπως αυτό πριν από τέσσερα χρόνια ενάντια στον τότε αντίπαλό του Μακ Κέιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα