Ο Τομ (ξανα)πήρε τ’ όπλο του


Oblivion

Του Τζόζεφ Κοσίνσκι. Διάρκεια: 126’. Με τους: Τομ Κρουζ, Όλγκα Κουριλένκο, Άντρια Ράιζμπορο, Μόργκαν Φρίμαν

Ο Τζακ Χάρπερ, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες ανθρώπους στη Γη του έτους 2077 έχει ως αποστολή του να επιδιορθώνει τα ρομποτικά σκάφη που επιτηρούν το πλανήτη και τον προστατεύουν από τους εισβολείς. Σε μια από τις τελευταίες περιπολίες του, προτού εγκαταλείψει κι εκείνος τη Γη, ο Τζακ θα συναντήσει μια μυστηριώδη, γοητευτική γυναίκα και οι δυο

τους θα ζήσουν μια μεταφυσική εμπειρία που θα τους αλλάξει για πάντα. Την ίδια στιγμή, όλα όσα γνώριζε ο ήρωας θα τεθούν υπό αμφισβήτηση, καθώς μια εναλλακτική αλήθεια αποκαλύπτεται ολοζώντανα μπροστά του. Η μοίρα της ανθρωπότητας είναι τώρα στα χέρια ενός ανθρώπου που πίστευε πως ο κόσμος μας ήταν προδιαγεγραμμένος να καταστραφεί. Ενδιαφέρουσα ταινία επιστημονικής φαντασίας με χάρτινους επίπεδους χαρακτήρες και τον Τομ Κρουζ σε στιλ «ο κύριος επικίνδυνες αποστολές», να υποδύεται αυτό που ξέρει να κάνει καλά.

Μπουτίκ για αυτόχειρες (Le magasin des suicides)

Κινούμενα σχέδια,του Πατρίς Λεκόντ. Διάρκεια: 79’. Με τις φωνές των: Μπερνάρ Αλάν, Ιζαμπέλ Σπέιντ

Φανταστείτε μια πόλη όπου οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι, χωρίς καμία διάθεση για ζωή και η μόνη επιχείρηση που ανθίζει είναι ένα κατάστημα που πουλά τον απαραίτητο μακάβριο εξοπλισμό για μια σωστή αυτοκτονία. Το μαγαζί της ιδιόρρυθμης οικογένειας Τουβάς , που από το 1854 πουλούσε δηλητήρια, σχοινιά για κρέμασμα, διάφορες παγίδες, και πήγαινε θαυμάσια, ξαφνικά το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια του. Αιτία η γέννηση του μικρότερου γιου του ιδιοκτήτη ο οποίος έχει ένα «φρικτό» ελάττωμα: αγαπά τη ζωή. Όπως αντιλαμβάνεστε ο χαμογελαστός και αισιόδοξος μικρός γίνεται η ντροπή της οικογένειας, καθώς διασκεδάζει όλους τους αυτοκτονικούς πελάτες και τους κάνει να αλλάζουν στο τέλος γνώμη. Με χιούμορ που δε βασίζεται, ευτυχώς, αποκλειστικά στην ειρωνεία, και αρκετές πικάντικες ενήλικες πινελιές, ο Πατρίς Λεκόντ φτιάχνει μια διασκεδαστική , και κατά βάθος σκεπτόμενη ταινία.

Οι Κρούντς (The Croods)

Κινούμενα σχέδια,των Κερκ ντε Μίκο, Κρις Σάντερς. Διάρκεια: 98’. Με τις φωνές των: Νίκολας Κέιτζ, Κάθριν Κίνερ, Έμα Στόουν, Ράιαν Ρέινολντς

Οι Κρουντς μας διηγούνται την ιστορία της πρώτης μοντέρνας οικογένειας του κόσμου, που εκτυλίσσεται σε μιαν άγνωστη μέχρι σήμερα εποχή, την Κρουντάκιο Περίοδο – μια εποχή που η Μητέρα Φύση έκανε διάφορα πειράματα, με αποτέλεσμα ο πλανήτης μας να είναι γεμάτος από μια απίστευτα αλλόκοτη χλωρίδα και πανίδα. Σ’ αυτόν ακριβώς τον κωμικά επικίνδυνο κόσμο, για την οικογένεια Κρουντς αρχίζει η περιπέτεια της αναζήτησης ενός καινούργιου σπιτικού, όταν η σπηλιά της καταστρέφεται. Έτσι η πρώτη οικογένεια της γης αναγκάζεται να βγει από τη σπηλιά στο φως και να ανακαλύψει την περιπέτεια και, μαζί της, τη χαρά της ζωής. Απλοϊκή ιδέα αλλά με ενδιαφέρον επιμύθιο. Στο τέλος της περιπέτειας οι Κρουντς καταφέρνουν να εξελιχθούν, να δαμάσουν το φόβο για τονάγνωστο κόσμο και να ανακαλύψουν ότι για να επιβιώσουν χρειάζονται ο ένας τον άλλον .

Μεγάλες προσδοκίες (Great Expectations)

Του Μάικ Νιούελ. Διάρκεια: 128’. Με τους: Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρέιφ Φάινς, Τζέρεμι Έρβαϊν, Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ

Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για την εκατομμυριοστή κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Ντίκενς, η ταινία του Μάικ Νιούελ κερδίζει παραδόξως πόντους γιατί δεν προσπαθεί καθόλου να κάνει πρωτοποριακές ανατροπές στο κείμενο. Αξιοπρεπές, με σοβαρές ερμηνείες η απόδοση αυτού του κλασσικού μυθιστορήματος θα σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι, μια από τις πιο συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες.

Με λένε Ερνέστο (Infancia Clandestina)

Του Μπενχαμίν Άβιλα. Διάρκεια: 112’. Με τους: Τέο Γκουτιέρες Μορένο, Ερνέστο Αλτέιρο, Νατάλια Ορέιρο

Αργεντινή, 1979. Έπειτα από χρόνια εξορίας από τη Χούντα ως μέλη της Αντίστασης, ο δωδεκάχρονος Χουάν και η οικογένειά του επιστρέφουν στο Μπουένος Άιρες με πλαστές ταυτότητες. Οι γονείς του Χουάν μαζί με τον θείο Μπέτο είναι μέλη της οργάνωσης των Μοντονέρος, που εξακολουθεί να μάχεται κατά της σκληρής δικτατορίας που κυβερνά ακόμη τη χώρα, και διώκονται αλύπητα λόγω των δραστηριοτήτων τους. Γι’ αυτό έξω από το σπίτι και στο σχολείο, ο ανήλικος μαθητής έχει άλλο όνομα. Εκεί όλοι τον ξέρουν ως Ερνέστο – ένα όνομα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει, καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια της οικογένειάς του. Η γνωριμία του με την συμμαθήτριά του Μαρία θα αποτελέσει την αρχή για μια ιδιότυπη, δυνατή σχέση μεταξύ τους.

Ωραιοποιημένη αυτοβιογραφική αφήγηση της παιδικής ηλικίας ενός αγοριού που μεγαλώνει με ψεύτικη ταυτότητα, και καθώς χάνει σιγά-σιγά την παιδικότητά του και ωριμάζει, παρασύρει το θεατή με τη γλυκόπικρη ιστορία του.

Ταξισυνειδησία – Η άγνωστη ιστορία του ελληνικού ριζοσπαστισμού

Ντοκιμαντέρ, του Κώστα Βάκκα. Διάρκεια: 64’

Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού φέρνει στο προσκήνιο μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς, από την εποχή των πρώτων Ελλήνων μεταναστών γύρω στο 1880 μέχρι τα σκοτεινά χρόνια του Μακαρθισμού το 1950. Ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ με τεράστιο αρχειακό υλικό που απομυθοποιεί την δήθεν ενιαία και με χαρακτηριστικά εθνικής συνείδησης συμπεριφορά του ελληνοαμερικανικού στοιχείου.

Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας

Ντοκιμαντέρ, του Ολιβιέ Ζισουά. Διάρκεια:87’

Από το 1947 ως και το 1951, περισσότεροι από 80.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο, σε στρατόπεδα αναμόρφωσης που δημιουργήθηκαν για να «καταπολεμήσουν την επέκταση του Κομμουνισμού». Ανάμεσα στους εξόριστους αυτούς βρίσκονταν πολλοί συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης. Παρά τις στερήσεις και τα βασανιστήρια, κατάφεραν να γράψουν ποιήματα στα οποία περιγράφουν τον αγώνα για επιβίωση μέσα σε αυτό το σύμπαν εγκλεισμού. Τα κείμενα αυτά, εκ των οποίων κάποια θάφτηκαν στα στρατόπεδα, βρέθηκαν αργότερα. Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο και ταυτόχρονα μια ποιητική ξενάγηση στο τοπίο ζωντανεύει τη μνήμη ξεχασμένων ερειπίων και μιας μάχης που χάθηκε. ‘Έντιμη προσέγγιση από ένα συγκινητικό φιλμ με στοιχεία στοχασμού για όσα διαδραματίστηκαν σε αυτό το βασανισμένο τόπο.

Οι γυναίκες του λεωφορείου (Cairo 678)

Του Μοχάμεντ Ντιάμπ. Διάρκεια:100’. Με τους: Μποσρά, Νέλι Καρίμ

Πρόκειται για την ιστορία τριών γυναικών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις στο Κάιρο, που ενώνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν την σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουν καθημερινά. Μία από τις γυναίκες θα αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, και όταν οι άντρες επιχειρούν να την παρενοχλήσουν μέσα στο λεωφορείο, αυτή τους τραυματίζει με μαχαίρι στα σεξουαλικά τους όργανα. Άνιση, μελοδραματική αλλά και απλουστευτική ταινία για τον αγώνα των γυναικών κατά της απάθειας κι ατιμωρησίας απέναντι στα – συχνότατα – φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα