Ο Στέφανος Τσιαλής νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων στον Στέφανο Τσιαλή γίνεται μετά την ολοκλήρωση της θητείας στην ίδια θέση, του Βασίλη Χριστόπουλου του οποίου η θητεία έληξε χθες.

Ο κ. Τσιαλής, είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο και κατόπιν είχε την πρώτη σύσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη.

Ο Στέφανος Τσιαλής γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Μετά από σπουδές στο πιάνο

στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αποφοίτησε με διακρίσεις από την Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια των Leonard Bernstein, Vaclav Neumann και Rolf Reuter.

Η πρώτη του ανάθεση έργου τον οδήγησε στο Κρατικό Θέατρο του Meiningen ως Διευθυντή Σπουδών και Βοηθό Μαέστρου. Στο θέατρο αυτό επέστρεψε με επιτυχία από το 2005 ως το 2009 ως μόνιμος μαέστρος και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Στο Meiningen είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σκηνοθέτες του επιπέδου των Peter Konwitschny, August Everding και Christine Mielitz, ενώ διηύθυνε απαιτητικές όπερες, όπως οι “Σαλώμη”, “Ηλέκτρα”, “Βότσεκ” και “Γενούφα”. Το 1996 κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα Richard Wagner.

Το 1995 διηύθυνε στο Meiningen τη γερμανική πρεμιέρα της όπερας Μήδεια του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή ήταν και η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με τον συνθέτη. Σήμερα ο Στέφανος Τσιαλής θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους σημαντικούς ερμηνευτές του έργου του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη.

Μεταξύ 1997 και 2004 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ορχήστρα έγινε η επίσημη πρέσβειρα μουσικής του Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας υπό την εποπτεία του Γερμανού Προέδρου Johannes Rau σε περιοδείες στην Κούβα και τη Νότια Αφρική, καταδεικνύει τo καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που πέτυχε εκεί.

Από το 2009 μέχρι το 2013 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha, μιας ορχήστρας με παράδοση 365 χρόνων.

Ο Στέφανος Τσιαλής έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Χαίντελ στο Χάλλε, το Φεστιβάλ Τίβολι στην Κοπεγχάγη, το Φεστιβάλ Braunschweig Classix, το Festival de la Habana, οι διεθνείς εκθέσεις του 1992 και 2000 και το Μουσικό Φεστιβάλ του Αμβούργου. Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με την ερμηνεία και ηχογράφηση κινηματογραφικής μουσικής. Ο Στέφανος Τσιαλής μιλάει οκτώ γλώσσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα