Ο πρωθυπουργός φεύγει ταξίδι για …δουλειές

07:49 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Πολλά για την αλλαγή, τουλάχιστον την άμεση, της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει. Οι εκλογές, πάλι, στη Γερμανία, που για πολλούς μεταξύ των οποίων και ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσουν ένα νέο «κούρεμα» χρέους, αργούν και το αποτέλεσμά τους παραμένει αμφίβολο. Τα δε έσοδα από τον τουρισμό θα αργήσουν να κάνουν τον, όποιο, κύκλο τους στην αγορά.

Οπότε,

ο Αντώνης Σαμαράς, όπως άλλωστε είχε εξ αρχής σχεδιάσει, εντείνει τις επαφές του με το εξωτερικό προς άγραν επενδύσεων και ενίσχυσης της οικονομικής, άρα και γεωπολιτικής, παρουσίας της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Μετά την οριστικοποίηση της επίσημης επίσκεψής του σε Πεκίνο και Σαγκάη, προσκεκλημένος της νέας κινεζικής ηγεσίας, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 19 Μαΐου, ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να οριστικοποιήσουν μία σειρά κρίσιμων συναντήσεων.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι ΗΠΑ, τις οποίες ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει να επισκεφθεί ως επίσημος ομιλητής του Παγκόσμιου Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Το πρόβλημα για το πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο, είναι ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά την καλή θέληση και της Ουάσιγκτον, το πολυπόθητο ραντεβού του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Αν αυτό οριστικοποιηθεί, ο κ. Σαμαράς θα έχει, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, συναντηθεί με τις δύο εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων, οικονομικά και πολιτικά, του κόσμου.

Στην πρωθυπουργική ατζέντα περιλαμβάνεται, επίσης, η επί μακρόν αναμενόμενη διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται έτοιμοι για το ραντεβού των δύο υπουργικών συμβουλίων, οι εξελίξεις στο μεσανατολικό τρέχουν, όπως και οι κυμαινόμενες σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, και αναμένεται, απλώς, η οριστικοποίηση της συνάντησης, που όμως δεδομένης και της παρουσίας του Πρωθυπουργού στο Ισραηλιτικό συμβούλιο δεν αποκλείεται να μετατεθεί για αργότερα.

Ο κ. Σαμαράς, που στα τέλη Μαΐου και Ιουνίου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις Συνόδους Κορυφής δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Μπακού, ειδικά εάν οι Αζέροι επιλέξουν τον διερχόμενο από την Ελλάδα αγωγό ΤΑΡ ως δίοδο διέλευσης του αερίου τους προς τις ευρωπαϊκές αγορές ενώ γίνονται εκ νέου συζητήσεις για ένα ακόμη ταξίδι στη Γερμανία, η πραγματοποίηση του οποίου θα αποφασιστεί ανάλογα με το πολιτικό κλίμα αλλά και τα απτά αποτελέσματα, σε επίπεδο συμφωνιών ή επενδύσεων, που μπορεί να φέρει.

Τέλος, η Μόσχα αποτελεί δεδομένο προορισμό, χωρίς πάντως να έχει οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε συνάντηση για το προσεχές δίμηνο. Οι Ρώσοι, άλλωστε, έχουν συνεχή παρουσία στην Αθήνα, ενόψει ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα