Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

22:15 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Με στόχο να μειωθεί το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι με δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει την πόρτα για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Πρόκειται για το σχέδιο του για την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, επιμένοντας ότι δεν ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος, όπως είπαν ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες σήμερα.

«Θεωρεί ότι η

αγορά μεσοπρόθεσμων, τριετών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές δεν είναι τύπωμα χρήματος, αφού στην πράξη αυτά τα χρέη θα αποπληρωθούν σε πολύ σύντομο διάστημα και τα κεφάλαια θα τεθούν ξανά στην κυκλοφορία», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν-Πολ Γκοζές.

Ο Ντράγκι συναντήθηκε με μέλη της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εξερχόμενος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Ωστόσο ευρωβουλευτές μίλησαν στους δημοσιογράφους.

«Νομίζω ότι την Πέμπτη θα έχουμε ανακοινώσεις», είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Τρεμόσα. «Αισθάνομαι ότι θα υπάρξει μια παρέμβαση στην αγορά. . . Εάν όχι, αυτό θα ασκήσει πιέσεις στις αγορές».

«Μια ομιλία όπως η σημερινή (εάν γινόταν) πριν από έξι μήνες θα ήταν πολεμική», πρόσθεσε. «Αλλά ο καθένας βλέπει ότι χωρίς μια παρέμβαση της ΕΚΤ, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη».

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι σχεδιασμένο για να αποτρέπει την αύξηση του κόστους δανεισμού χωρών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ο Ντράγκι «κάνει αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνουν οι πολιτικοί, έτσι υπό αυτή την έννοια δεν μπορείς να διαφωνήσεις με την ΕΚΤ», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν.

Πάντως η σφοδρότερη αντίσταση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει προέλθει από την Γερμανία, με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ και μέλος της ΕΚΤ Γενς Μπάιντμαν.

Βάσει του σχεδίου του Ντράγκι η ΕΚΤ θα εξετάζει το ενδεχόμενο να παρεμβαίνει στις αγορές για να αγοράζει ομόλογα βαριά χρεωμένων κρατών μόνο υπό αυστηρούς όρους τους οποίους θα θέτει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα