Ο Μιχ. Παπαγιαννάκης ξαναγύρισε «σπίτι» του

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Την περασμένη Κυριακή συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τις 26 Μαΐου του 2009, όταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και πέρασε πρόωρα στην Ιστορία.

Έτσι, χθες το βράδυ, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά και το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης» διοργάνωσε στην Ευρωβουλή εκδήλωση προβληματισμού και συζήτησης για την Κεντροαριστερά, με αφορμή την απώλεια του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Για το θέμα της συζήτησης («Είναι εφικτή μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη;») μίλησε η ίδια η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι συγγραφείς της έκδοσης «Για μια Δημοκρατική και Οικολογική Αριστερά», Νίκος. Χριστοδουλάκης, Ξενοφών Γιαταγάνας και Γιάννης Σακιώτης, ο επιμελητής της έκδοσης Ηλίας Ευθυμιόπουλος, καθώς και ο πανεπιστημιακός Γιώργος Παγουλάτος.

Στα…. υπερβολικά «εγώ» που έχουν γεμίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς αναφέρθηκε η Άννυ Ποδηματά. «Ο χώρος έχει γεμίσει αυθεντίες, τα εγώ περισσεύουν και λείπει η συλλογικότητα» επισήμανε, αναφερόμενη στις απόπειρες και τον προβληματισμό για την ανασύνθεση του χώρου της ελληνικής Κεντροαριστεράς.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος -έτσι όπως σχεδιάζεται- εμφανίστηκε ο Νίκος Χριστοδουλάκης («θα επιφέρει βλάβες», είπε χαρακτηριστικά) ενώ έθεσε ως μέγιστη προτεραιότητα τη διαδικασία ουσιαστικής ενσωμάτωσης της χώρας στην Ε.Ε, ζητώντας να γίνει μία «επί ίσοις όροις συζήτηση για την Ευρώπη». Στην πρόκληση της «διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη» αναφέρθηκε ο κ. Παγουλάτος και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας και όχι στον περιορισμό των ελλειμμάτων. «Κανείς δεν αγκάλιασε το Μνημόνιο, στην Ελλάδα αντιληφθήκαμε την ένταξη στην Ε.Ε. ως δικαίωμα και όχι ως υποχρέωση», τόνισε το πρώην στέλεχος της Κομισιόν, Ξενοφών Γιαταγάνας, που επισήμανε ότι ο ρόλος της Αριστεράς είναι «να τεθεί επικεφαλής του αγώνα για την εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών». Ως μία κίνηση «ενδιαφέρουσα που μπορεί να δώσει λύσεις στην Κεντροαριστερά» χαρακτήρισε την Προοδευτική Συμμαχία που συγκροτεί το SPD ο Γιάννης Σακιώτης.
Εκτός της Άννυς Ποδηματά, στην εκδήλωση εις μνήμην του Μιχάλη Παπαγιαννάκη παραβρέθηκαν η ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά, Μαριέττα Γιαννάκου, Συλβάνα Ράπτη, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Παπανικολάου, Κρίτων Αρσένης, αλλά και η σύντροφος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Λιλή Σφήκα Παπαγιαννάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα