Ο Μεγάλος Συνασπισμός και η τύχη του Γκάμπριελ

Σε κάτι τέτοιο φαίνεται να στοχεύει πλέον ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και το εκλογικό επιτελείο του κόμματος. Δηλαδή σε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 27% που θα του επιτρέπει να κινηθεί προς την εξουσία μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η ελαφριά άνοδος του SPD μετά την τηλεμαχία της 1ης Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πλέον ρεαλιστικό και, πέραν τον άλλον, διασώζει και τον ίδιο τον Γκάμπριελ ως προέδρου του κόμματος.

Το επιτελείο του

SPD τοποθετεί τον πήχη στο «30% συν Χ» αν και με βάση όλες τις τελευταίες δημοσκοπίσεις κινείται ανάμεσα στο 23 και 27%.

Η πρώτη αναφορά σε έναν Μεγάλο Συνασπισμό έγινε για πρώτη φορά δημόσια από το στέλεχος του SPD, Όλαφ Σόλτς, αντιπροέδρου του κόμματος και δημάρχου του Αμβούργου αποκλείοντας όμως τη δική του συμμετοχή σε έναν τέτοιο συνασπισμό ενθυμούμενος την προηγούμενη τετραετία που ήταν υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό τη Μέρκελ.

Σε περίπτωση πάντως που το SPD συγκεντρώσει και πάλι το ίδιο ποσοστό με το 2009, βρεθεί δηλαδή κοντά στο 23% ή ακόμη λιγότερο, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως προέδρου του κόμματος. Ήδη ορισμένοι από το κόμμα του τον θεωρούν αναξιόπιστο και έχουν ζητήσει την παραίτησή του..

Οπως έγραφε πριν λίγες ημέρες η Ντόιτσε Βέλε «ο Γκάμπριελ θεωρείται ως ένας πολιτικός με ιδιαίτερα ισχυρές αλλά και ιδιαίτερα αδύναμες πλευρές. Μπορεί να κάνει μια ολόκληρη αίθουσα να «ροκάρει», από την άλλη με την ίδια ευκολία μπορεί να ακυρώσει την τελευταία στιγμή σημαντικά ραντεβού. Δεν δεσμεύεται από υποσχέσεις του».

Αντίθετα, στο καλό για τους Σοσιαλδημοκράτες σενάριο, σε περίπτωση που γίνει Μεγάλος Συνασπισμός ο Γκάμπριελ προαλείφεται για αντικαγκελάριος και υπουργός ενός κλασσικού υπουργείου. Ο ίδιος θα ήθελε πολύ το υπουργείο Οικονομικών ή το Εξωτερικών, χωρίς όμως και να έλεγε όχι σε ένα άλλο υπουργείο όπως το Άμυνας λη το Εργασίας.

Κυριακή κοντή γιορτή όμως…

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πέντε γερμανικών ινστιτούτων

Χριστιανοδημοκράτες: από 39% έως 41%

Σοσιαλδημοκράτες: από 23% έως 26%

Φιλελεύθεροι: από 5% έως 6%

Αριστερά: από 8% έως 10%

Πράσινοι: από 11% έως 12%

Πειρατές: από 2% έως 3%

Εναλλακτική για τη Γερμανία: από 1% έως 4%

Keywords
Τυχαία Θέματα