Ο Κομένιος στο δρόμο του λαδιού

της Μαρίας Νικολάου

Ο Κομένιος ήταν, επίσης, κοσμοπολίτης και διεθνιστής, προασπίσθηκε με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατέβαλε άοκνες προσπάθειες υπέρ της ειρήνης και της ομόνοιας μεταξύ των εθνών. Γι’ αυτό και έδωσε το όνομά του σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που φέρνει την Ευρώπη στον Ίασμο της Ροδόπης. Το Λύκειο Ιάσμου ανοίγει τις πόρτες του από σήμερα και για μια βδομάδα και υποδέχεται 40 μαθητές και τους συνοδούς τους καθηγητές από την Τουρκία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα που υλοποιούν από κοινού, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΓΕΛ Ιάσμου κ. Βάγια Σερέτη είναι το: Food Technology in Europe. Differences and Similarities.

Λύκειο της συνύπαρξης το ΓΕΛ Ιάσμου…

Η συνάντηση στον Ίασμο είναι η 4η του προγράμματος και το θέμα που διαπραγματεύονται είναι ο δρόμος του λαδιού. «Επιλέξαμε αυτήν την εποχή για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, επειδή τώρα γίνεται η συγκομιδή της ελιάς και μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου από τη στιγμή της συγκομιδής στον ελαιώνα ως το τελικό προϊόν στο ελαιοτριβείο. Θα παρουσιάσουμε στους εταίρους μας τη σημασία της καλλιέργειας της ελιάς από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας για την οικονομία της χώρας μας, αλλά και έθιμα που σχετίζονται με τη χρήση του ελαιολάδου, τη συμβολή του ελαιόλαδου στη διατήρηση καλής υγείας, τη χρήση του στη μαγειρική και στην κοσμετολογία. Τις δράσεις θα συνδυάσουμε με πολιτιστικές επισκέψεις σε χώρους της περιοχής μας με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον» εξηγεί η κ. Σερέτη.

Η Ιταλία ανέλαβε τον δρόμο του τυριού, η Τουρκία τον δρόμο του άρτου και η Γαλλία τον δρόμο του μελιού. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη γεύση και στα πολλά κοινά που εντοπίζουν δάσκαλοι και μαθητές στα τραπέζια των λαών. Ένα σημείο στην περιοχή του Ιάσμου, ο χώρος του ΓΕΛ, ανοίγει καθημερινά το δρόμο της γνώσης σε 120 μαθητές και παραδίδει μαθήματα συνύπαρξης, καθώς στο σχολείο συνδυάζονται οι διαφορετικές κουλτούρες και τα έθιμα Χριστιανών και Μουσουλμάνων της περιοχής. Πρώτο μάθημα στο οποίο επιτυγχάνουν όλοι, δεν είναι άλλο από αυτό της αποδοχής του διαφορετικού τρόπου σκέψης και ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα