Ο Γιούνκερ έλαβε το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν

Τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου πρότειναν κατά πλειοψηφία οι ηγέτες των 28 χωρών - μελών της ΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η επιλογή του πρώην προέδρου του Eurogroup έγινε παρά την αντίθεση της Μεγάλης Βρετανίας κατά την οποία ο 59χρονος πολιτικός θα συμβάλλει στην ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ.

«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο

Ρομπάι δεν διευκρίνισε αν έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα πάντως με έναν Βρετανό αξιωματούχο, έγινε ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο διορισμός του Γιούνκερ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μπαρόζο, πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει την 16η Ιουλίου.

Την ίδια μέρα οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου για ένα ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανέφερε σήμερα μια διπλωματική πηγή.

Σε αυτήν την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν φαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα