Ο Γιανούκοβιτς παραδίδει την πρωθυπουργία στην αντιπολίτευση

Αρκετές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προθυμία του Γιανούκοβιτς να «θυσιάσει» τον λιγότερο δημοφιλή Αζάροφ από την πρωθυπουργία με την αναγγελία ειδικής συνεδρίασης της Βουλής στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος, στην παραίτηση του οποίου επιμένουν οι διαδηλωτές, είχε προσπαθήσει την Παρασκευή να αναδιπλωθεί προαναγγέλλοντας ανασχηματισμό ενώ η χώρα βράζει.

Ο Γιατσένιουκ είναι ο αρχηγός ενός από τα τρία αντιπολιτευόμενα

κόμματα που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις, εκείνου της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο. Τα άλλα δύο είναι το Udar του Βιτάλι Κλίτσκο, o οποίος εμφανίζεται να έχει και τη μεγαλύτερη απήχηση, και το εθνικιστικό «Σβόμποντα» υπό τον Ολέγ Τιάγκνιμπο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ότι προχωρά σε συναντήσεις με βουλευτές, στις οποίες θα είναι παρόντες «αρκετοί αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης». Λίγο νωρίτερα υπουργοί της κυβέρνησης μιλούσαν για «μάταιες απόπειρες» διαβούλευσης με το αντικυβερνητικό κίνημα.

Η κατάσταση στους δρόμους της χώρας παραμένει τεταμένη, με τις κινητοποιήσεις να έχουν εξαπλωθεί και πέραν του Κιέβου τις τελευταίες ημέρες ενώ ταραχές έχουν οδηγήσει ακόμη και σε απόπειρες «εφόδου» υπουργείων.

Κατάληψη του υπουργείου Ενέργειας

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι η απόπειρα δεκάδων διαδηλωτών να καταλάβουν το υπουργείο Ενέργειας στο κέντρο του Κιέβου το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το εσωτερικό του υπουργείου μετά από παρέμβασή του αλλά παρέμεναν στους γύρω δρόμους και εμπόδιζαν την είσοδο στο κτίριο.

Το Σάββατο έγινε επίσης γνωστός ότι ένας από τους τραυματίες, στη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης, υπέκυψε στα τραύματά του -με το ουκρανικό Εθνικιστικό Κίνημα Svoboda να δίνει και τα στοιχεία του. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για συνολικά δύο νεκρούς από τις βίαιες συγκρούσεις, ενώ η αντιπολίτευση μεταξύ πέντε και επτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα