Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Ενδεχομένως και αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οριστικοποίηση των μέτρων. Μόλις 48 ώρες απομένουν για τη μονογραφή της συμφωνίας. Ανησυχία για τις αντιδράσεις βουλευτών.

Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για την οριστικοποίηση του πακέτου των νέων μέτρων. Ο Γιάννης Στουρνάρας χθες έκανε λόγο για «δύο ημέρες» ενώ το ίδιο μήνυμα εκπέμπονταν από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει να κλείσει και το ανοικτό μέτωπο με τις τριετίες και τις αποζημιώσεις.

Όπως

πάντως επιβεβαιώθηκε χθες στο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της μακρά σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, το σύνολο του πακέτου θα κλείσει τις επόμενες ώρες και την Τρίτη, ή το αργότερο την Τετάρτη, θα υπάρξει και νέα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για την πολιτική συμφωνία επί των μέτρων. Η συμφωνία Ελλάδας – τρόικας αναμένεται να συζητηθεί στο Euroworking Group Πέμπτη και Παρασκευή ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζεται έκτακτη σύνοδο του Eurogroup για την τυπική έγκριση της συμφωνίας. Εν συνεχεία, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να «περάσει» δημοσιονομικά και «προαπαιτούμενα» από τη Βουλή, το αργότερο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, ώστε η εκταμίευση της δόσης να αποφασισθεί στο Eurogroup της επομένης.

Το «άνοιγμα» του κ. Αντ. Σαμαρά προς τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, όταν και τους ευχαρίστησε από τις Βρυξέλλες, αποτελεί δείγμα του τρόπου που θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αφενός επιδιώκει να ενισχύσει τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, λίγο πριν την επίπονη διαδικασία στη Βουλή, από την άλλη δείχνει έτοιμος να «μοιρασθεί» το όποιο πολιτικό όφελος με τους εταίρους του. Τούτο, πάντως, δεν σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και ΔΗΜΑΡ προσέρχονται χωρίς προβλήματα, καθώς στο κόμμα του κ. Κουβέλη έχουν ήδη προεξοφληθεί τρία «όχι» στο νέο πακέτο, εξαιρετικά περίπλοκη μοιάζει η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πώς κάποιοι στη ΝΔ θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ν. Σταυρογιάννη και να καταψηφίσουν.

Σύμφωνα με τον καινούργιο σχεδιασμό της κυβέρνησης, το σύνολο των μέτρων θα περάσει σε δύο νομοσχέδια – σκούπα, πιθανότατα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ τα δημοσιονομικά δεν αποκλείεται να περιληφθούν τελικώς απευθείας στον προϋπολογισμό, ο οποίος επίσης θα πρέπει να έχει ψηφισθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ανασχηματισμός

Όσο για το ζήτημα του ανασχηματισμού που ανέκυψε μετά και την απάντηση του κ. Σαμαρά σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στις Βρυξέλλες, οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του matrix24.gr ότι το θέμα είναι εξαιρετικά πρώιμο. Άλλωστε ακόμη κι αν ήθελε ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει άμεσα – αν και ούτως ή άλλως στελέχη του Μαξίμου παραπέμπουν το θέμα για… Δεκέμβριο – θα έπρεπε πρώτα να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δύο εταίρων και, κυρίως, την ξεκάθαρη θέση του για το εάν επιθυμούν και τί είδους εμπλοκή στη νέα κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα