Ο Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι (μεταβατικός) πρωθυπουργός στην Αίγυπτο

Ο Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι ορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός, καθώς οι νέες αρχές προσπαθούν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έπειτα από την ανατροπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, και τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις της Αιγύπτου. Το ισλαμιστικό κόμμα Νουρ,

το οποίο καθυστέρησε την προσπάθεια έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας τις τελευταίες ημέρες προβάλλοντας ενστάσεις στον διορισμό διαφόρων υποψηφίων, ανέφερε ότι υποστηρίζει τον διορισμό του Ελ Μπεμπλάουι.

Ένα πρόσωπο με δυτική κουλτούρα

Ο Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 όταν η χώρα τελούσε υπό στρατιωτική διακυβέρνηση. Υπήρξε ανώτατος αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη και παλαιότερα καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Επιφορτισμένος με τη διάσωση της αιγυπτιακής οικονομίας σε δύσκολους καιρούς, ο Ελ Μπεμπλάουι έχει μεγάλη εμπειρία στην οικονομική διαχείριση κι ενδεχομένως σημαντικές προσωπικές γνωριμίες στις χώρες του Κόλπου. Ο 76χρονος, τον οποίο περιγράφουν ως «δυνατό και αποφασιστικό», διοικούσε επί 12 χρόνια την Τράπεζα Ανάπτυξης Εξαγωγών της Αιγύπτου, ενώ εργάστηκε και σε περιφερειακούς οικονομικούς οργανισμούς στη Μέση Ανατολή. Ο Ελ Μπεμπλάουι, ο οποίος δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ κατηγορίες για διαφθορά όπως συνέβαινε με το καθεστώς Μουμπάρακ, έχει ωστόσο δεχτεί κριτική από οργανώσεις της αντιπολίτευσης επειδή πέρασε μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό και κατηγορείται ότι έχει χάσει την επαφή με την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Δεν συνθηκολογούμε με πραξικοπηματίες

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο αποπεμφθείς αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, «δεν συνθηκολογούν με πραξικοπηματίες» και απορρίπτουν την πρόταση να ενταχθούν στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος. «Δεν συνθηκολογούμε με πραξικοπηματίες. Απορρίπτουμε οτιδήποτε απορρέει από αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Τάρεκ Αλ Μόρσι σε σχέση με την πρόταση που είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα από τον νέο πρωθυπουργό.

Δύο νεκροί στο βόρειο Σινά από ρουκέτες ισλαμιστών

Δύο Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν όταν ισλαμιστές μαχητές επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας της αστυνομίας με ρουκετοβόλα αργά χθες Τρίτη. Η επίθεση έγινε στο βόρειο Σινά κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεν ήταν πάντως δυνατό να διευκρινιστεί αν τα θύματα είναι πολίτες ή μέλη του προσωπικού ασφαλείας. Στο βόρειο Σινά έχουν βάσεις οι σκληροπυρηνικές ισλαμικές ομάδες, που εκμεταλλεύονται την ουσιαστική κατάρρευση της κρατικής εξουσίας, μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, για να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις σε όλη την μεθόριο με το Ισραήλ. Κυρίως στο στόχαστρο τους είναι μέλη των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας.

Απέρριψε Φιλελεύθερη Συμμαχία το συνταγματικό διάταγμα, αλλά απέσυρε την απόρριψη…

Η μεγαλύτερη φιλελεύθερη συμμαχία της Αιγύπτου απέρριψε την Τρίτη ένα συνταγματικό διάταγμα, που εξέδωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου και ζήτησε περισσότερες αλλαγές και την ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το έγγραφο ζωτικής σημασίας για την πολιτική μετάβασης της χώρας.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), που είναι ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής κοσμικής αντιπολίτευσης, και στήριξε θερμά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ανέφερε ότι το διάταγμα δεν επεξεργάστηκε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες.

Ωστόσο, Η μεγαλύτερη φιλελεύθερη συμμαχία στην Αίγυπτο απέσυρε την ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε το συνταγματικό διάταγμα το οποίο θέτει το πλαίσιο της πολιτικής μετάβασης και εκδόθηκε χθες από τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, αντικαθιστώντας την με νέα ανακοίνωση όπου οι επικρίσεις που διατυπώνονται έχουν αμβλυνθεί. Στη νέα αυτή ανακοίνωσητο NSF αναφέρει ότι θα γνωστοποιήσει τις απόψεις του στον προσωρινό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ. Το διάταγμα ορίζει τους κανόνες για την μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα