ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΡΑΪΒΙΚ

Μετά τις αποκαλύψεις ότι η αστυνομία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τις αιματηρές επιθέσεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ δέχεται ισχυρές πιέσεις να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η δημοσιοποίηση της επίσημης έκθεσης εκθέτει τη νορβηγική αστυνομία, καθώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το μακελειό στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, που στοίχισε τη ζωή σε 77 νέους και είχε συγκλονίσει τη Νορβηγία.

Μία κυβερνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και η αστυνομία έκαναν μια σειρά σοβαρών

λαθών με αποτέλεσμα ο Μπράιβικ να μπορέσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις.

«Δεν θα μπορούσε να έχει βγει μια πιο καταστροφική ετυμηγορία για την κυβέρνησή μας», αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα VG, ενώ στην πρώτη της σελίδα καλεί τον Στόλτενμπεργκ να παραιτηθεί.

Και συνεχίζει η εφημερίδα την επίθεσή της στον πρωθυπουργό σημειώνοντας πως: «Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες εξαιτίας της ανικανότητά της».

Όμως και η εφημερίδα Dagsavisen επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις. «Ήταν πολύ οδυνηρό να ακούς ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», γράφει.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Στόλτενμπεργκ αποδέχθηκε την ευθύνη για τα συμπεράσματα της έρευνας, σημειώνοντας όμως ότι θα παραμείνει στη θέση του για να εφαρμόσει τις προτάσεις της κυβερνητικής επιτροπής.

Πάντως οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων εξέφρασαν την οργή τους για την αντίδραση της αστυνομίας και ζήτησαν να υπάρξουν παραιτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα