Νίκη έστω και με… μία ψήφο, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

08:51 8/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Σημειωτέον ότι έως προχθές, στην Κουμουνδούρου είχαν μπλέξει τις γραμμές τους ως προς τον επιθυμητό πήχη των προσδοκιών για την ευρωκάλπη. Μάλιστα, χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και να διαμηνύσει, μέσω δημόσιων τοποθετήσεών του, ότι έστω και μία ψήφος περισσότερη από τη ΝΔ θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αμφισβήτηση της

νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Το «φάλτσο» του αθροίσματος

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήχησε συναγερμός, αφού αρκετά στελέχη του εμφανίστηκαν δημοσίως να θέτουν ως προϋπόθεση για να τεθεί θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης ένα ποσοστό μεγαλύτερο του αθροίσματος των ποσοστών των συγκυβερνώντων κομμάτων. Ωστόσο, με δεδομένη τη ρευστότητα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «φοβήθηκε» μία τέτοια πολιτική εξίσωση, καθώς πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να προηγείται τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ.

«Διόρθωση» γραμμής

Έτσι, τη «γραμμή» διόρθωσε πρώτος, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με συνεντεύξεις του, είχε διαμηνύσει πως «έστω και μία ψήφος διαφορά από τη ΝΔ είναι νίκη», ενώ είχε σημειώσει πως ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι «δύσκολο, αλλά απολύτως εφικτό».

Χθες ήταν η σειρά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, να τονίσει δημοσίως πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα θέσει σε κάθε περίπτωση θέμα εκλογών. «Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, θα έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις και εκλογές ως το τέλος Ιουνίου. Αν η διαφορά είναι μικρότερη, θα δοθεί ένας μικρός χρόνος παράτασης, αλλά και πάλι θα θέσουμε θέμα εκλογών», είπε χαρακτηριστικά στο Mega ο κ. Βούτσης.

Διαφωνίες

Πάντως, όπως αναφέρθηκε, δεν συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος να αμφισβητήσει την κυβέρνηση έστω και με προβάδισμα… μίας ψήφου. Για την ανάγκη μιας «διακριτής διαφοράς» έχει μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Μηλιός, ενώ το 27% (δηλαδή το ποσοστό των εθνικών εκλογών) έχει θέσει ως πήχη ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου συνεχίζεται η γκρίνια για τις δηλώσεις Σταθάκη, αφού ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «αν έχουμε προβάδισμα μία ή δύο μονάδες, δεν τίθεται θέμα (σ.σ. κυβερνητικής αμφισβήτησης)». «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ζήτημα κυβερνητικής νομιμοποίησης εάν το άθροισμα των ποσοστών των δυο κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που θα καταγράψει το βράδυ της 25ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ», είχε τονίσει ο κ. Σταθάκης, καίτοι η Κουμουνδούρου επισήμως απορρίπτει τη θεωρία του… «αθροίσματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα