Νέος κύκλος βίας στην Αίγυπτο

Περίπου 2.000 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αψήφισαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας, και έκαναν πορεία σε ένα προάστιο του Καΐρου προς το χώρο όπου βρισκόταν ο καταυλισμός τον οποίο διέλυσαν με μια αιματηρή επιχείρηση τον Αύγουστο η αστυνομία και ο στρατός.

Στην πρωτεύουσα, οι υποστηρικτές του κ. Μόρσι συγκρούστηκαν με την αστυνομία κοντά σε πυραμίδες στο προάστιο της Γκίζα, ενώ στην Αλεξάνδρεια και σε δύο πόλεις στο Δέλτα του Νείλου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών

και αντιπάλων του Μόρσι.

Οι διαδηλωτές εκτός από τα συνθήματα που φώναζαν εναντίον του επικεφαλής του στρατού, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον Μόρσι την 3η Ιουλίου, απαιτώντας την πτώση του, επαναλάμβαναν ρυθμικά τη φράση «Ραμπάα, Ραμπάα» την ώρα που στρατιώτες και αστυνομικοί λάμβαναν μαζικά θέσεις γύρω από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, σημείο από το οποίο ο στρατός έδιωξε, τον τον Αύγουστο, τους διαδηλωτές υποστηρικτές του Μόρσι που είχαν κατασκηνώσει εκεί.

Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν προειδοποιήσει την Αδελφότητα ότι νέες καθιστικές διαμαρτυρίες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, την ώρα μάλιστα που έχουν συλλάβει υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ωστόσο νέες διαδηλώσεις διοργανώνονται την Κυριακή με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, του Αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1973.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες Αιγύπτιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούλιο όταν ανετράπη ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα