Νέο παραγωγικό μοντέλο προτείνει η Εθνική

Κατά την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πύλη Exportgate.gr, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ώθηση από τις καθαρές εξαγωγές τουλάχιστον της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος οι εξαγωγές θα πρέπει να αυξάνονται σε πραγματικές τιμές με ρυθμό της τάξεως του 6-7% σε ετήσια βάση, σημείωσε και χαρακτήρισε πολύ θετική την αύξηση του 8,8% στις εξαγωγές αγαθών το 2012.

Κάνοντας αναφορά σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, εκτίμησε πως:

Ο τουρισμός πρέπει να στραφεί ακόμη περισσότερο προς μεγαλύτερες και ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα αγορές, να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε μεγάλες Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, σε παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες και σε σημεία ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων.Η αγροτική παραγωγή και ειδικά η μεταποίηση τροφίμων πρέπει να προσανατολιστεί προς τις αγορές του εξωτερικού, όπου ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας με διεθνή ανταγωνιστικότητα.Στον τομέα της ενέργειας πρέπει να έχουμε ως βασική προτεραιότητα την αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων σε έργα ενεργειακής υποδομής και παραγωγής ενέργειας της ευρύτερης περιοχής.Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε εξειδικευμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο ιατρικός τουρισμός και η δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Προπομπός ανακατατάξεων η συγχώνευση

Όσον αφορά στον όμιλο της Εθνικής και στη Eurobank, o Αλ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι η συγχώνευσή τους θα αποτελέσει μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη και για την στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Απτές θετικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα καταφανούν πολύ σύντομα, ως αποτέλεσμα της σύμπραξης των δύο τραπεζών, που θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει και τον προπομπό παρόμοιων συνεργασιών στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον», σημείωσε.

«Πύλη» εξωστρέφειας

Αναφορικά με το Exportgate.gr τόνισε ότι αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια των ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβασή τους σε διεθνείς αγορές και να επιταχύνει τη σύναψη συνεργασιών με αγοραστές.

Όπως εξήγησε, σε συνεργασία με τους κύριους εξαγωγικούς φορείς (ΣΕΒΕ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ΠΣΕ Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ΣΕΚ Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης και ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και την ενεργό υποστήριξη πολλών επιμελητηρίων, το exportgate παρέχει χωρίς κόστος ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών:

Συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την έναρξη εξαγωγικής δραστηριότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Δυνατότητα προβολής σε διεθνείς πελάτες και συνεργάτες μέσω ηλεκτρονικών εκθέσεων.Σύνδεση με τις με τις μεγαλύτερες τοπικές και διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για θέματα εξαγωγών.Πρόσβαση σε εξειδικευμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαγωνισμών και εμπορίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Εθνική,neo, ethniki