Νέα βελτιωμένη πρόταση για το γάλα

Η νέα, κατά πολλούς βελτιωμένη πρόταση, έχει λάβει την έγκριση της τρόικας και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη.

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων υπουργών, θα κάμψουν τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες θα είναι:

1α) Γάλα ημέρας (έως τρεία 24ωρα)

1β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης στο οποίο θα υπάγεται ως υποκατηγορία το «γάλα ημέρας»

2) Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας

Αυτή

την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Κεντρική και βασικό θέμα είναι το πολυνομοσχέδιο – ηλεκτροσόκ, καθώς ο χρόνος πιέζει ενώ συνεχώς αυξάνονται τα αγκάθια…

Προς άρση του αδιεξόδου(;)

Ερωτηθείς για την συμβιβαστική πρόταση ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ” αρχάς θετικό το ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. “Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του; Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο», θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς»».

Ικανοποίηση και από Μωραΐτη

Τη …δικαίωσή του δεν κρύβει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Όσα λέγαμε τις τελευταίες ημέρες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα», σχολίασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο νωρίτερα, με δηλώσεις του στον Real FM ο κ.Τσαυτάρης, άφησε να εννοηθεί ότι βρέθηκε λύση για το γάλα. «Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την πρότασή μας και είπε: “κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα και πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα» είπε.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως χθες τους πήγε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες ο κ. Χατζηδάκης. «Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, που είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα, η έννοια και η μέθοδος της παστερίωσης είναι γνωστή από τον Παστέρ ακόμα, άρα είναι δεκαετιών και λέει με ακρίβεια πώς προσδιορίζεται το παστεριωμένο γάλα.
Αν λοιπόν κάποιος θα ήθελε να βγάλει την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους περίπου 72 βαθμούς και αυτή την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά όμως δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία, έτσι είναι ο όρος ο επιστημονικός σε εκείνη την περίπτωση, ξεπερνούν δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπέρ-υψηλή τους 127 βαθμούς, αυτό το γάλα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το ονοματίσουν παστεριωμένο. Επομένως, αν δεχτείτε, του είπα, ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος που παράγει το παστεριωμένο μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο κατηγορίες τις βασικές, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα το λέγαμε φρέσκο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας που στο εμπόριο αναφέρεται σαν long life δηλαδή γάλα μακράς διάρκειας».

Κατόπιν τούτων, υποστήριξε ότι θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ… Θύμισε ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στην ερώτηση αν ο κ. Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνεί με τη λύση αυτή ο κ. Τσαυτάρης απάντησε: «Και ο κ. Χαρακόπουλος το βλέπει θετικά».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με αυτή την πρόταση «διασφαλίζονται οι πάντες και η ντόπια παραγωγική διαδικασία και κάποιος που θέλει να φέρει γάλα απ’ έξω όμως δεν μπορεί να το φέρει σε 5-6 ημέρες, άρα θα υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία»…

Keywords
Τυχαία Θέματα