ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή τη σφαγή στη Χούλα, στην κεντρική Συρία, πριν από τέσσερις ημέρες.

Οι πρεσβευτές άκουσαν απολογισμό του Ζαν-Μαρί Γκεενό, αναπληρωτή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Γενεύη, και του επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού.

Ο Γκεενό υπογράμμισε την ανάγκη

να ξεκινήσει «μια πραγματική πολιτική διαδικασία για να σταματήσει ο κύκλος βίας στη Συρία».

Κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ, εξέφρασε την ελπίδα η σφαγή της Χούλα «να ανοίξει τα μάτια ορισμένων χωρών μελών», επρόκειτο για μια έμμεση αναφορά  στη Μόσχα και στο Πεκίνο καθώς οι  δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να κρατούν μια προστατευτική στάση απέναντι στο συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Βίτιγκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να θίξει το θέμα μιας ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των παρατηρητών του ΟΗΕ, από 300 που είναι  σήμερα.

«Η σφαγή αυτή δείχνει επίσης σαφώς ότι χρειαζόμαστε μηχανισμούς που θα επιτρέψουν να τιμωρηθούν τα εγκλήματα αυτά», πρόσθεσε ο Βίτιγκ.

Ωστόσο η Ρωσία έκρινε σήμερα «πρόωρη» οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ κατά της Συρίας και χαρακτήρισε  αντιπαραγωγική» την απέλαση χθες Σύρων πρεσβευτών από δυτικές χώρες σε αντίδραση για τη σφαγή στη Χούλα.

Την ίδια ώρα ο Κόφι Άναν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιορδανία ότι «είναι απαραίτητη μια εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για να (…) τερματιστεί η βία» στη Συρία.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις σήμερα τουλάχιστον 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 στρατιώτες, σκοτώθηκαν στη Συρία, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των λιποτακτών στη Δαμασκό και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα