Νέα εποχή στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων/Λευτέρης Βογιατζής

Σε αυτή τη σκηνή, στο «ορμητήριό» του, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία ν’ απολαύσει τις δεκαεννέα (από τις είκοσι πέντε συνολικά) υπέροχες σκηνοθεσίες του, συγκεντρώθηκαν σήμερα φίλοι και συνεργάτες του, με αφορμή την ανακοίνωση του προγραμματισμού του θεάτρου σε βάθος τριετίας.

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα της δημιουργίας, στον χώρο που την κράτησε αναμμένη για 30 ολόκληρα χρόνια. Με μία προοπτική 3ετίας, ευελπιστούμε, ότι ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει ως φυτώριο καλλιτεχνικής δημιουργίας υψηλών προδιαγραφών», ανέφερε φανερά συγκινημένη η σύντροφος του Λευτέρη Βογιατζή,

Ειρήνη Λεβίδη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε και τη θέσπιση του Βραβείου Σκηνοθεσίας «Λευτέρης Βογιατζής», με την σύμπραξη του δήμου Αθηναίων.

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε 2 χρόνια στον καλύτερο νέο ευρωπαίο σκηνοθέτη και θα συνοδεύεται από το έπαθλο των 30.000 ευρώ, το οποίο θα καλύπτει την αμοιβή του βραβευμένου σκηνοθέτη και τα έξοδα παραγωγής μιας παράστασής του, στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων/Λευτέρης Βογιατζής. Την Επιτροπή Απονομής του Βραβείου αποτελούν οι: Ζορζ Μπανού, Ελένη Βαροπούλου, Στεφανί Καρπ, Τις Λίμαν, Γιώργος Λούκος, Χλόη Ομπολένσκι και Γιάννης Χουβαρδάς.

«Στον Λευτέρη δεν άρεσαν οι συνεχιστές», είπε η Ειρήνη Λεβίδη. Και πρόσθεσε: «Δεν πίστευε στην αναπαραγωγή στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και λέξεις κλισέ όπως «συνέχεια» κτλ τις αντιμετώπιζε σκωπτικά, του προκαλούσαν ιλαρότητα. Ο ίδιος δεν αναπαρήγαγε ούτε τον ίδιο του τον εαυτό. Ποτέ δεν θεώρησε κατακτημένες και τις πιο υψηλές κατακτήσεις του. Με οδηγό την βαθιά , προσωπική, οντολογική – όπως την είχε αποκαλέσει εύστοχα η Ελένη Βαροπούλου- ανάγνωση του κειμένου, διερεύνησε όλες τις μορφές θεάτρου και τις ανανέωσε βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα».

«Πρέπει ν’ αγκαλιάσουμε αυτή τη προσπάθεια, ώστε το θέατρο αυτό να μη μείνει απλά ως μουσειακό είδος, ούτε να ευτελιστεί από τυχάρπαστους θιάσους, αλλά να γίνει κοιτίδα ζωντανής παρουσίας ταλαντούχων παλαιών και κυρίως νέων καλλιτεχνών του τόπου. Δεν έχουμε πολλούς Λευτέρηδες, όπως δεν είχαμε παλιότερα πολλούς Κάρολους για να αφήσουμε το έργο τους να εξελιχθεί σε πρόχειρη εκκρεμότητα», έγραψε στην επιστολή που έστειλε ο Μένης Κουμανταρέας, πρόεδρος των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, και διάβασε η Ειρήνη Λεβίδη.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Λεβίδη, ο προγραμματισμός του θεάτρου στηρίζεται στην συνεργασία με ανθρώπους που δούλεψαν με τον Λευτέρη Βογιατζή, με ανθρώπους που ξεχώρισε και τον ενδιέφεραν, που παρακολουθούσε από κοντά την δουλειά τους με περιέργεια και ελπίδα, με σχέδια να δουλέψει κάποτε μαζί τους. «Όλοι αυτοί, οι ηθοποιοί που περάσανε απ’ αυτό το θέατρο, οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι μουσικοί, οι σκηνογράφοι και οι ενδυματολόγοι, οι χορογράφοι και οι βοηθοί του, καλούνται να καταθέσουν εδώ, την δική τους ελπιδοφόρα φωνή», ανέφερε η ίδια.

Χωρισμένη σε τέσσερα τρίμηνα, εκ των οποίων τα δύο θα δίνονται σε νεανικές ομάδες, κάθε χρονιά θα προτείνει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, στο διατηρητέο κτήριο, που έχει περάσει στα χέρια της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου.

Τον όλο προγραμματισμό χαρακτηρίζει η σύνδεση της παράδοσης με την νεωτερικότητα: Νέοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, όπως ο Σίμος Κακκάλας, ο Δημήτρης Καρατζάς, ο Έκτωρας Λυγίζος, η Ηρώ Μπέζου, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Χάρης Φραγκούλης, αλλά και παλαιότεροι όπως ο Νίκος Καραθάνος, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Ρένη Πιττακή θα βρουν «στέγη» στο θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει επίσης η Διημερίδα που πρότεινε το Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων, στα τέλη Μαΐου και αποτελεί πρωτοβουλία της καθηγήτριας Θεατρολογίας και Ιστορίας του θεάτρου και Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Αννας Ταμπάκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Θεάτρου

Για την περίοδο 2014-2015

Στο τέλος του Φλεβάρη, ανεβαίνουν 2 παραστάσεις:

• Δευτέρα & Τρίτη: «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, με τους Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου. Την παράσταση θα πλαισιώσει έκθεση φωτογραφίας και ψηφιακού υλικού για το

«Με δύναμη από την Κηφισιά» και θα γίνει προσπάθεια να μονταριστεί το υλικό της παράστασης, ώστε να προβληθεί σε 2 ειδικές εκδηλώσεις.

• Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή- «Το κορίτσι που έπεσε στο πηγάδι», μια παράσταση της ομάδας Kursk, με τους Χάρη Φραγκούλη, Αργύρης Πανταζάρα και Ηρώ Μπέζου.

• Τις Τετάρτες , θα υπάρχει ένα πρόγραμμα ειδικών εκδηλώσεων, που θ’ ανακοινωθούν σύντομα.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες, η Εταιρία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Γιώργο Λούκο, για μία μορφή σύμπραξης με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Για τη θεατρική περίοδο 2015-2016

Ξεκινάει στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Λευτέρη Βογιατζή, μ’ ένα θεατρικό «κουτί» του Γιάννη Κόκκου, το οποίο θα κατασκευάσει στην σκηνή του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων, συνεχίζοντας με τον δικό του τρόπο, τον αγώνα μεταμόρφωσης του χώρου που έδωσε με το μοναδικό του πείσμα ο μεγάλος σκηνοθέτης.

Συμμετοχή, διεθνής, αυτή τη φορά, της Γαλλίδας ηθοποιού, Βαλερί Ντρεβίλ

• Στο πρώτο αυτό τρίμηνο, εντάσσονται, ένας μονόλογος του Αργύρη Πανταζάρα, από τον «Ακατανόμαστο» του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του ίδιου, πιθανότατα το πολυσυζητημένο «Σύσσημο» του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακκάλα, καθώς και «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη με την Ρένη Πιττακή.

• Το 2015, ξεκινάει με τον «Φαέθωνα» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά. Ακόμη θ’ ανέβουν οι παραστάσεις: «Φαέθων» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά, «Nothing for Νothing», το τελευταίο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, «Κάτω απ’ το δέρμα μου ένας άλλος» του Μιχάλη Βιρβιδάκη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, «Το 7ο ρούχο» της Ευγενίας Φακίνου- Αναβίωση της παράστασης του Δημήτρη Μαυρίκιου, από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Ετοιμάζονται ακόμα: Έκθεση με τα σκηνικά και τα υλικά του «Κατσούρμπου», αφιερωμένη στον σκηνογράφο Νίκο Αλεξίου, έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τα σχέδια και τα προσχέδια της «Αντιγόνης» (1992), έκθεση για την παράσταση της «Σπασμένης Στάμνας» στη μνήμη του σκηνογράφου της παράστασης Δαμιανού Ζαρίφη. Την έκθεση και την παρουσίαση έχει αναλάβει η Ελένη Βαροπούλου.

Τέλος, θα παρουσιαστούν μία-μία οι παραστάσεις του Λευτέρη Βογιατζή, μέσα από εκθέσεις , προβολές και αναλύσεις, ενώ θα διοργανωθούν και αναγνώσεις θεατρικών κειμένων .

Keywords
Τυχαία Θέματα