Ν. Δένδιας: Προτεραιότητα οι επισφάλειες και ευρωπαϊκά κονδύλια

19:05 7/7/2014 - Πηγή: Matrix24

«Δύο πράγματα πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Το ένα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους πάνω από 70 δις ευρώ στον τραπεζικό τομέα χωρίς να υπολογίζουμε τα ιδιωτικά χρέη μεταξύ ιδιωτών ή επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλύσουμε και πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τα διαρθρωτικά ταμεία από την Ε.Ε. Την επόμενη προγραμματική περίοδο μεταξύ 2014-2020 τα κονδύλια που θα

λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ. Η ταχεία απορρόφηση αυτού του τεράστιου ποσού και η δυνατότητα να μεταφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας κατανάλωση και βοηθώντας τις επενδύσεις θα είναι ένα τεράστιο καθήκον. Και είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία. Και φυσικά 3η και τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική προτεραιότητα είναι αυτό που συζητάμε σήμερα, άμεσες ξένες επενδύσεις».

Στο συνέδριο της Eurobank όπου μετέχουν οι εκπρόσωπο από 25 funds από όλο το κόσμο συζητήθηκε η πορεία της εγχώριας οικονομίας, θέματα ιδιωτικοποιήσεων, επενδύσεων κ.α.

Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος, ΤΑΙΠΕΔ

Έκανε αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων στις ιδιωτικοποιήσεις. Σημείωσε την μεγάλη πρόοδος που συντελέστηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε ενδελεχώς στην επένδυση στο Ελληνικό και εκτίμησε ότι θα προκύψει μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επένδυση πολλών δις, η οποία θα βοηθήσει και στην αύξηση της απασχόλησης.

Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Στέφανος Ησαϊας, διευθύνων σύμβουλος, Enterprise Greece εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ανέφερε θετικές εξελίξεις σε διάφορους δείκτες, όπως Doing Business Indicator (World Bank), και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για τα startups (έχει ανέβει 110 θέσεις στο σχετικό δείκτη). Μίλησε επίσης για νέο περιβάλλον που δημιουργείται και για τη συνεισφορά του Enterprise Greece στην ενημέρωση των επενδυτών. Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας του ΟΔΔΗΧ αναφέρθηκε αναλυτικά στη δομή του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σημείωσε ότι το κόστος εξυπηρέτησης έχει υποχωρήσει πολύ μετά τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης με νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους από την πλευρά των δανειστών εταίρων. Αναφέρθηκε στην κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών αναγκών. Στόχος του ΟΔΗΧΧ και της κυβέρνησης, είπε, είναι να υπάρξουν και νέες εκδόσεις ομολόγων ώστε δημιουργηθεί καμπύλη ελληνικών ομολόγων – κάτι που θα βοηθήσει και τη χρηματοδότηση των αναγκών της γενικής κυβέρνησης.

Ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Chief Market Economist, Eurobank, παρουσίασε τις προοπτικές ελληνικής οικονομίας και τις μεγάλες προόδους στο μέτωπο των διαρθρωτικών προβλημάτων αλλά και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Αναφέρθηκε στις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια με έμφαση στους παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και σε μακροπρόθεσμη και σε βραχυπρόθεσμη βάση. Πρόβλεψε ότι από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε σε στο σχέδιο PADRE (Politically acceptable debt reduction proposal) των P.Paris-C.Wyplosz– μια πρόταση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με τρόπο που να έχει σημαντικά οφέλη για τις χώρες που έχουν προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Επίσης έκανε εκτεταμένη αναφορά σε μια πρόταση για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το κοινωνικό στοιχείο.

Τέλος ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, και σημείωσε ότι είχε παραμεληθεί η μείωση ανταγωνιστικότητας. Τόνισε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στο ζήτημα του αποπληθωρισμού (που χρήζει, όπως είπε, ιδιαίτερης προσοχής γιατί εμποδίζει την αποκλιμάκωση του χρέους και πρέπει αντιμετωπιστεί σε επίπεδο ΕΚΤ) – όπως και στην ομαλή λειτουργία μηχανισμού μετάδοσης νομισματικής πολιτικής. Οι δανειστές της χώρας, ανέφερε, πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, επισήμανε, πως δεν μπορεί μια κοινωνία να καλείται να τρέχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4-4,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο, όπως προβλέπει αυτή τη στιγμή το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα