Μόνη η ΝΔ στην ψηφοφορία για τους Ιμάμηδες

Χρειάσθηκε ένα πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο πολλών ωρών ώστε τελικά χθες να ανατραπούν όλα τα προγνωστικά και να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή η τροπολογία βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την οποία βελτιώνονταν οι όροι επιλογής των ιεροδιδασκάλων του κορανίου για τα παδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Παρά το γεγονός ότι, αρχικά,

το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να στηρίζει την τροπολογία οι πιέσεις του βουλευτή Χατζηοσμάν προς τον Ευ. Βενιζέλο και η απειλή αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την Ιπποκράτους σε αλλαγή στάσης. Το ίδιο συνέβη και στην Αγ. Κωνσταντίνου με τον Αχμέτ Ιλχάν να ενημερώνει τον Φώτη Κουβέλη ότι θα αποχωρούσε από τη ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση υπερψήφισης ενώ εναντίον της ρύθμισης τάχθηκε και η κ. Μαρία Ρεπούση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία και ανέφερε: «Απορώ ποιος θέλει να δημιουργήσει εντάσεις στην περιοχή. Ως βουλευτή της μειονότητας δεν ζήτησαν τη γνώμη μου. Θα κάνει τεράστια ζημιά…». Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος και είπε πως ο κ. Χατζηοσμάν μίλησε για τον εαυτό του, τονίζοντας ότι «μπορεί να στενοχωρήθηκε αλλά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ειρήνη στη Θράκη».

Οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης φαίνεται ότι συζήτησαν το ζήτημα κατά την προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισαν, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Πρωθυπουργού, να παραπέμψουν το θέμα στις καλένδες.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις αρκετών βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. έναντι του σεναρίου απόσυρσης αλλά και η πίεση που ασκούσαν από δεξιά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή οδήγησαν, εν τέλει, τον Πρωθυπουργό να ανάψει το πράσινο φως, επανερχόμενος στην αρχική του, ούτως ή άλλως, θέση. Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, ακόμη κι αν χρειαζόταν να στηριχθεί στις εκ δεξιών ψήφους, προκειμένου να μην εμφανιστεί ότι υποχωρεί από πάγιες δικές του θέσεις αλλά και ότι καθίσταται όμηρος των αντιρρήσεων των εταίρων του. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια συνεννόησης των δύο πλευρών, μέσω του Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πάντως, να μην μπλοκάρουν την τελική έγκριση της τροπολογίας.

Η μουσουλμανική σκακιέρα

Η έγκριση της τροπολογίας, με την οποία βελτιώνεται ο τρόπος επιλογής των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων, έχει ως στόχο να περιορίσει το… μακρύ χέρι της Άγκυρας στη Θράκη, μέσω του προξενείου. Στόχος είναι να ελεγχθεί η ροή μαύρου χρήματος από τη γείτονα προς το προξενείο και τον ψευδομουφτή κάθε νομού και μέσω αυτών στους ιμάμηδες. Με τη νέα ρύθμιση, η διδασκαλία του κορανίου αποκτά θεσμικό μανδύα ενώ οι ενδιαφερόμενοι, που θα έχουν οικονομικές απολαβές και ασφάλιση, ουσιαστικά θα περάσουν στη σφαίρα επιρροής των νόμιμων μουφτήδων της Θράκης και όχι του Προξενείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα