ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ

Η Αίγυπτος δεν άλλαξε ακόμη σελίδα. Γίνονται σιγά σιγά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως ακόμη χρειάζεται πολύ δουλειά.

Tου Γιώργου Βλαβιανού

Η κίνηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την Κυριακή να απολύσει τους ανώτατους αξιωματικούς του, λίγα μόνον εικοσιτετράωρα από την απομάκρυνση του Διευθυντού των Υπηρεσιών Πληροφοριών στις 8 Αυγούστου μετά τη σφαγή στο Σινά δεν σηματοδοτεί φυσικά το τέλος της πολυετούς διαμάχης ανάμεσα στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Αίγυπτο.

Ούτε φυσικά υποδηλώνει ότι η χώρα βγαίνει από την πολιτική αβεβαιότητα.

Η Αίγυπτος έχει άμεση ανάγκη Συντάγματος και φυσικά Κοινοβουλίου, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι η σύνθεση της περασμένης Βουλής ήταν αντισυνταγματική, ώστε εν συνεχεία να αρχίσει να πιστεύει ότι μπορεί να περάσει σε νέα εποχή.

Η κίνηση του προέδρου την Κυριακή δείχνει ότι ο Στρατός αποδέχεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδώσει ορισμένες πραγματικές εξουσίες στον Ισλαμιστή πρόεδρο. Ο τελευταίος και η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα πρέπει να χειρισθούν με σύνεση το ζήτημα του Στρατού και της τεράστιας οικονομικής αυτοκρατορίας που έχει στηθεί χρόνια τώρα πέριξ αυτού.

Είναι λογικό να υπήρχαν στελέχη του στρατού που βοήθησαν τον Μόρσι να πετύχει στον σκοπό του, που για πολλούς είναι συμβολικός. Με άλλα λόγια επικοινωνιακός για να πετύχει τον σκοπό του και να δείξει στους Αιγυπτίους ότι έχει το πάνω χέρι και ότι η δημοκρατία και η αξιοκρατία θα επικρατήσουν στη μεγάλη μουσουλμανική χώρα. Τα στελέχη αυτά που βοήθησαν τον Μόρσι να πετύχει την απομάκρυνση των αρχηγών σίγουρα θα ζητήσουν ανταπόδοση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Αίγυπτο παραμένουν ισχυρότατες.

Keywords
Τυχαία Θέματα