Μνημόνιο: Σε ξένο επενδυτή η Eurobank

Αποκλείονται Έλληνες επενδυτές από την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Eurobank. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών

με τη ρητή αναφορά ότι η Eurobank πρέπει να πωληθεί σε ξένο επενδυτή ουσιαστικά ενταφιάζεται κάθε σκέψη για την αναβίωση της προσπάθειας συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank. Στο νέο μνημόνιο επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την ύπαρξη τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι οποίες θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικά – εμπορικά κριτήρια.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τη Eurobank η κυβέρνηση δεσμεύεται μέχρι το τέλος Αυγούστου να επιλεγούν σύμβουλοι οι οποίο θα αναζητήσουν επενδυτές βήμα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Κατόπιν οι επενδυτές που θα επιλεγούν θα πρέπει όχι αργότερα από το τέλος Νοεμβριου (2013) να μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες οικονομικού και νομικού ελέγχου της Eurobank (due diligence). Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας σε βάθος χρόνου.

Στο νέο μνημόνιο γίνεται αναφορά επίσης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα επανεξεταστεί ο ρόλος του ταμείου σε συνεργασία με την τρόικα. Για το stress test αναφέρεται ότι η άσκηση έχει αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει κανένα δημοσιονομικό μέτρο που θα υπονομεύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Όπως τονίζεται οι τράπεζες δεν θα υποχρεωθούν σε καμία καταβολή μερίσματος για τις προνομιούχες μετοχές ή ειδικές αμοιβές ή φόρους εκτός αν διανείμουν κέρδη στους μετόχους τους. Από τα κέρδη εξαιρούνται έκτακτα κέρδη που μπορεί να προκύψουν από συγχωνεύσεις ή πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωσυστήματος. Η ΤτΕ αν χρειαστεί θα εξακολουθεί να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση ωστόσο μεσοπρόθεσμα οι τράπεζες θα πρέπει να διευρύνουν τις πηγές άντλησης ρευστότητας μειώνοντας την εξάρτησή τους από τον δημόσιο τομέα. Για το σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέτουν κάθε τρίμηνο αναλυτικά σχέδια (funding plans).

Keywords
Τυχαία Θέματα