ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ «ΔΙΑΙΤΑ» ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τις «ανέσεις» των πολιτικών κομμάτων κατά την εκλογική διαδικασία, αλλά και όλων των εμπλεκομένων: Σχεδόν στο 1/7 έχει πέσει το κόστος των εκλογών σε σχέση με την προ-μνημονίου εποχή (εκλογές 2009). 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι δύο φετινές εκλογικές αναμετρήσεις ήρθαν ακόμη πιο φτηνές και από τις ..μνημονιακές δημοτικές εκλογές του 2010. Κάθε αναμέτρηση που έρχεται δηλαδή, πιο φθηνή

από την προηγούμενη.

Ένα από τα «τρικ» για χαμηλότερο κόστος είχε να κάνει με την ενεργοποίηση χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων που δούλεψαν κυριολεκτικά τσάμπα αφού πληρώθηκαν με «ρεπό» αντί για λεφτά. Χαμηλότερες σε σχέση με το 2009 ήταν και οι επιχορηγήσεις των κομμάτων.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
- το 2009 οι διπλές εκλογες για βουλή και ευρωκοινοβούλιο κόστισαν στον έλληνα φορολογούμενο 310,4 εκατ. ευρώ. Τα 280,3 δόθηκαν σε εργαζόμενους που εμπλέκονται με τις εκλογές (από δημοτικούς υπαλλήλους και δικαστικούς αντιπροσώπους μέχρι τους αστυνομικούς). Τα υλικά κόστισαν 12,6 εκατ. και τα κόμματα μοιράστηκαν επιχορηγήσεις 17,5 εκατ. ευρώ.
- το 2010 (μετά το Μνημόνιο) οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κόστισαν 120 εκατ. ευρώ. Οι μισθοί και οι αποζημιώσεις για όσους εμπλέκονται στις εκλογές «κουρεύτηκαν» στα 102,6 εκατ. ευρώ, τα υλικά κόστισαν περισσότερο (τυπώθηκαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια) και φτάσανε στα 17,3 εκατ. ευρώ, αλλά δεν υπήρξε ειδική εκλογική επιχορήγηση προς τα κόμματα, αφού οι συνδυασμοί ήταν αυτοδιοικητικοί και όχι κομματικοί.
- Φέτος το Μάιο δαπανήθηκαν 70,4 εκατ. ευρώ και τώρα τον Ιούνιο θα δοθούν άλλα 47,9 εκατ. Αθροιστικά μαζί δηλαδή 117,9 εκατ. ευρώ, λιγότερα και από τα 120 εκατ. του 2010.

Όσοι εργάζονται για την διεξαγωγή των εκλογών μοιράστηκαν 50 εκατ. ευρώ (μόλις) για τις κάλπες του Μαίου, ενώ τώρα θα τους δοθούν μόλις 40 εκ. ευρώ! Τα υλικά κόστισαν 10 εκατ. το Μάιο και τώρα θα δοθούν άλλα 4 (για επανεκτυπώσεις ψηφοδελτίων κλπ αφού οι κάλπες μένουν οι ίδιες) ενώ τα κόμματα «τσίμπησαν» 10,4 εκατ. ευρώ το Μάιο και άλλα 3,9 εκ ευρώ για τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα