Μηταράκης: Ένας επενδυτής… δεν φέρνει την άνοιξη

15:17 5/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, υποστηρίζει ότι «το κλίμα δεν θα αλλάξει από μια και μόνο επένδυση. Όσο μεγάλη και αν είναι. Για να αλλάξει το κλίμα – τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 27% – θέλουμε πολλές επενδύσεις. Μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Ελληνικές και ξένες.

Ωστόσο δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος. «Ήδη όμως έχουμε δει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια. Μεγάλες εταιρείες όπως η Hewlett-Packard, η Philip Morris, η

Unilever, η NOKIA, η Paine & Partners κ.α. αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Θα επαναλάβω όμως ότι και το 2013 θα είναι μια δύσκολη και μεταβατική χρονιά.

Αναφορικά με τις επισκέψεις στο Κατάρ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι «τώρα πλέον μπορούμε τη δυνατότητα νέων έργων».

Επίσης εκφράζει την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού για το Ελληνικό θα κινηθούν πολύ γρήγορα «ώστε να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία ως καταλύτης ανάπτυξης».

Σχολιάζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για ξεπούλημα της χώρας και επανεξέταση των συμβάσεων, ο Νότης Μηταράκης, υποστηρίζει ότι «αναμφίβολα δεν συμβάλει στην εμπέδωση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλονντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοεί να καταλάβει ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο κυνήγι των επενδύσεων. Όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου την ίδια προσπάθεια καταβάλλουν. Οι ανταγωνιστές μας τις ίδιες πόρτες χτυπούν.»

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Δημόσιο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, συμφωνεί με την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα προστατεύει τους δημόσιους υπαλλήλους, «πάντα προστάτευε αυτούς που φώναζαν περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως αν η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει νωρίτερα, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. «Η Ελλάδα θα είχε στείλει το μήνυμα ότι θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης».

Ο Νότης Μηταράκης επίσης εμφανίζεται σίγουρος για τις ελληνικές τράπεζες. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα – σε αντίθεση με πολλά ευρωπαϊκά – είναι απόλυτα υγιές» και προσθέτει ότι «έχουμε όλα τα εργαλεία για να δώσουμε το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Αναπτυξης τονίζει ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες είναι η εξυγίανση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. «Λάβαμε – και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε – συγκεκριμένα μέτρα για τη θωράκιση της διαφάνειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα