ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ζητηθεί εκ νέου η λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία και να διαπιστωθούν αναντιστοιχίες σε σχέση με το αρχείο που παρέδωσε προ ολίγων ημερών στο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να πετάξει από πάνω του την όποια ευθύνη, στοχοποιώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


«Το υλικό δόθηκε ατύπως σε μένα, χωρίς συνοδευτικό υλικό, δεν γνωρίζω αν δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο», δήλωσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

της Βουλής. «Αθώωσε» και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, σημειώνοντας: «Ούτε ο κ. Ι. Διώτης (πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ) μπορούσε να ξέρει αν του δόθηκε το αρχικό. Γνώριζε αυτά που του είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν είχε κανένα λόγο να μην λέει την αλήθεια ο κ. Διώτης».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει παραπάνω από… μία εκδοχή της λίστας. «Ένα ψηφιακό υλικό, προϊόν υποκλοπής, που έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες πλευρές της Ευρώπη είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, πρωτίστως από αυτόν που το υπέκλεψε, ή από διάφορες υπηρεσίες ή από παράγοντες υπηρεσιών» είπε.«Δεν ξέρω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο, ούτε αυτός γνώριζε Ο κ. Διώτης μου άφησε στο γραφείο μου ένα “φλασάκι” και μερικές τυπωμένες σελίδες ονομάτων – τυχαίες νομίζω, ανέφερε  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για τον κ. Διώτη, αλλά είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές».

Αναφορικά με τις σχέσεις με τον Ιωαν. Διώτη, δήλωσε ότι ήταν καλές, αλλά τυπικές, καθώς δεν ήταν δική του επιλογή, είχε όμως ακούσει «τα καλύτερα» από τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Ο  Ευαγ. Βενιζέλος επέμεινε ότι δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του υλικού που είναι παράνομο, παρά την περί του αντιθέτου εντολή των οικονομικών εισαγγελέων. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «η εισαγγελική αμφισβήτηση της γνησιότητας αναδεικνύει το επισφαλές του υλικού».

Επανέλαβε ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τον είχε ενημερώσει για τη λίστα. «Ανεπισήμως ο κ. Διώτης, χωρίς διαβιβαστικό, μου το παρέδωσε, διότι το πήρε από τον κ. Παπακωνσταντίνου με τον ίδιο τρόπο», είπε. Παράλληλα, δήλωσε για τον προκάτοχό του: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στη διάθεση του πολύ καιρό το υλικό. Όπως δημόσια είπε ο επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, αντλούσε χρήσιμες πληροφορίες πριν το παραδώσει στο ΣΔΟΕ. Τον Αύγουστο του 2011, έχουν περάσει 16 μήνες από τότε, δόθηκε από την Γαλλία το υλικό. Είναι προφανές ότι ακόμα και σε διάστημα δύο μηνών μπορούν να αντληθούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες σε πολιτικό επίπεδο

Όσον αφορά στη δική του εμπλοκή, υποστήριξε ότι «φλασάκι» παρέμεινε σε ένα κουτί χωρίς να χρησιμοποιηθεί, μέχρι που το έστειλε στο Μαξίμου. Συμπλήρωσε πως όταν αποχώρησε, ήταν πεποίθηση του ότι στο ΣΔΟΕ είχαν αντίγραφα της λίστας.

Keywords
Τυχαία Θέματα