ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μίνι σύνοδο πραγματοποιούν την Παρασκευή στη Ρώμη, οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου

Με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που απειλεί ευθέως Μαδρίτη και Ρώμη, και υπό το πρίσμα της κόντρας που υποβόσκει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ανέλαβε να συντονίσει την προσπάθεια.

Αυτή η μίνι σύνοδος κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μεξικό κατά την οποία οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν τις ισχυρές πιέσεις των εταίρων τους για να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρει το ΑΜΠΕ, προειδοποίησε ωστόσο ότι στόχος της μίνι συνόδου κορυφής δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας επί λεπτομερειακών μέτρων. Αυτά, θα αναζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά τους, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν αύριο στο Λουξεμβούργο, με τις αγορές να μην δείχνουν σημάδια κατευνασμού.

Το βάρος πέφτει εκ των πραγμάτων στη σύνοδο κορυφής. Εκεί, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να προτείνει τον δικό του «οδικό χάρτη», στον οποίο προτείνει την αποδέσμευση ποσού 120 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της ενίσχυσης των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη θέσπιση των ευρωπαϊκών ομόλογων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων που παραμένουν αχρησιμοποίητοι.

Η έντονες αντιδράσεις της Γερμανίας βέβαια, μπορεί να τινάξουν την όλη προσπάθεια στον αέρα.

Ήδη, γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ όπως τονίζει το ΑΜΠΕ κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο παρουσίασε τη  συνεργασία με τη Γαλλία ως αναγκαία, για το κρατικό συμφέρον.

Ωστόσο, το χάσμα είναι μεγάλο. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η Αγγελα Μέρκελ ζητεί την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Το Βερολίνο είναι επίσης αντίθετο ως προς οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής κυριαρχίας, τη στιγμή που το Παρίσι, με την υποστήριξη του Μάριο Μόντι, επιδιώκει την ταχεία θέσπιση των «euro-bills» βραχυπρόθεσμων ομολογιακών τίτλων, ή ενός ταμείου απόσβεσης του χρέους, πριν από την έκδοση ευρω-ομολόγων. Ως προς θέμα της τραπεζικής ένωσης, αρχίζει να διαμορφώνεται συναίνεση για την ανάγκη συλλογικής επιτήρησης του τραπεζικού τομέα, αλλά η Γερμανία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο κοινής εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων.

Στη μίνι σύνοδος κορυφής της Ρώμης αναμένεται να τεθεί και το θέμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με το Βερολίνο να αναζητεί συμμαχία με το Παρίσι και τη Ρώμη, προκειμένου να καμφθεί η αντίδραση του Λονδίνου…

Keywords
Τυχαία Θέματα