Μικρό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πιο αναλυτικά η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 28,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ένα 27,5% στην πρόθεση ψήφου, ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 11%, ΠΑΣΟΚ με 8%. ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

ισοβαθμούν με 6,5% και το ΚΚΕ παίρνει 5,5%.

Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου η ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση 2%, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αυξάνουν τα ποσοστά τους κατά 0,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πέφτουν κατά 1,5%, η Χρυσή Αυγή αυξάνει τη δύναμή της κατά 1% και το ΚΚΕ διατηρεί τα ποσοστά του.

Επίσης στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 45% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει 43% .

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Πιο δημοφιλής είναι ο Φώτης Κουβέλης με 43%, δεύτερος ο Αντώνης Σαμαράς με 39% και ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας με 36%, Πάνος Καμμένο και Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου. Τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με 8 μονάδες και ο Πάνος Καμμένος με 7. Ο Αντώνης Σαμαράς έπεσε 4 μονάδες, ο Φώτης Κουβέλης και η Αλέκα Παπαρήγα 3, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος 2, ενώ αυξημένο κατά δύο μονάδες είναι το ποσοστό του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 41%, ο Αλέξης Τσίπρας 26% και ο… κανένας 31%.

Στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας το 34% απαντά ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το 21% επιλέγει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 42% δεν επιλέγει καμία από τις δύο.

Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών, το 60% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές, αντίθετα με το 36% που εκτιμά ότι μάλλον χρειάζονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό (81 και 80% αντίστοιχα) των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν χρειάζονται εκλογές, εν αντιθέσει με το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι χρειάζονται.

Ωστόσο το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί τι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αντίθετα με το 42% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Όσο για το ποιο χαρακτηρίζουν οι πολίτες ως το σημαντικότερο πρόβλημα, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν ανεργία και οικονομία με 50% και ακολουθούν κατά σειρά η λειτουργία κυβέρνησης –πολιτικού – κομματικού συστήματος, τα εισοδήματα και η υγεία – ασφάλιση – κοινωνικό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα