Μια κι έξω…

09:41 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Παναθηναϊκός και Ξάνθη αναμετρώνται απόψε στις 20:00 στη Νέα Σμύρνη στον… πολύπαθο αγώνα μπαράζ για την 6η θέση της Super League. Οι δύο ομάδες τερμάτισαν ισόβαθμες και με τα ίδια αποτελέσματα και η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε τη διεξαγωγή μπαράζ ώστε σε περίπτωση που ο ΠΑΣ Γιάννινα – που τερμάτισε πέμπτος- δεν εξασφαλίσει την αδειοδότηση, η ομάδα που θα κατακτήσει την έκτη

θέση να παίξει αυτή στην Ευρώπη.

Η απόφαση για το μπαράζ πάρθηκε πριν από λίγες μέρες, ενώ η έδρα πέρασε από σαράντα κύματα. Αρχικά, προτάθηκε το γήπεδο της Τούμπας, στη συνέχεια το Πανθεσσαλικό και μετά το AEL FC Arena. Αυτό ήταν που προκρίθηκε τελικά, αλλά οι υψηλές οικονομικές απαιτήσεις χάλασαν τη συμφωνία και μετά τη σύμφωνη γνώμη Παναθηναϊκού και Ξάνθης το νοκ άουτ ματς διεξάγεται στη Νέα Σμύρνη.

Τα «πράσινα» μπαράζ

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός παίρνει μέρος σε μπαράζ. Έχει αγωνιστεί σε τέσσερα -είτε για τον τίτλο είτε για την Ευρώπη- και μετρά δύο νίκες και δύο ήττες. Στις δύο νίκες πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και μία έξοδο στο Κύπελλο UEFA.

Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1959-60 Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση και αποφασίστηκε μπαράζ σε ουδέτερο έδαφος για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Αυτό έγινε στο γήπεδο Καραϊσκάκη μέσα στο κατακαλόκαιρο (στις 31 Ιουλίου του 1960), με τους «πράσινους» να επικρατούν 2-1 και να κατακτούν τον τίτλο.

Δύο σεζόν αργότερα και οι δύο αθηναϊκές ομάδες θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες για να διεκδικήσουν και πάλι τον τίτλο, αλλά αυτή την φορά στο «Νίκος Γκούμας». Το ματς έχει χιτσκοκική τροπή με την ΑΕΚ να προηγείται 3-1, τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίζει 3-3 και το μπαράζ να οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί η ΑΕΚ είναι πιο εύστοχη και παίρνει το πρώτο της πρωτάθλημα στην Αʼ Εθνική.

Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου του 1980, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ τέθηκαν ξανά αντιμέτωποι σε αγώνα κατάταξης, αλλά αυτή τη φορά όχι για να κριθεί ο τίτλος, αλλά το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Συγκεκριμένα, ο νικητής θα έπαιρνε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Το ματς έγινε στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ 1-0 με το γκολ του Χουάν Όρε.

Το τελευταίο μπαράζ του Παναθηναϊκού ήταν τον Ιούνιο του 1982, στον Βόλο, κόντρα στον Ολυμπιακό. Μπροστά σε 7.000 θεατές οι Πειραιώτες επικρατούν 2-1 και κατακτούν το πρωτάθλημα της σεζόν 1981-82, ενώ ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τη δεύτερη του ήττα στη διαδικασία των μπαράζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα