Μετά το «Yes» των αγορών, το «Ja» της Μέρκελ

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, σε σχέση με την πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2012, φθάνει στις 15:00 το μεσημέρι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Τότε η Αθήνα πάσχιζε να κλείσει μία συμφωνία με την τρόικα ενώ το ενδεχόμενο της πλήρους κατάρρευσης ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό. Λιγότερο

από δύο χρόνια μετά, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο μία σαφή αναγνώριση των ελληνικών επιτευγμάτων αλλά και ένα στίγμα προθέσεων έναντι του ελληνικού χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου χθες κυριάρχησε η ικανοποίηση μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου και την άντληση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν αναμένουν ότι η Καγκελάριος θα δεσμευτεί για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Άλλωστε, το πλεόνασμα δεν έχει επιβεβαιωθεί τυπικά από τη Eurostat, το Εurogroup της 5ης Μαΐου είναι ακόμα μακριά και, φυσικά, δεν έχουν διεξαχθεί οι ευρωεκλογές, πριν τις οποίες η κ. Μέρκελ δεν θέλει να δώσει το οποιοδήποτε ερέθισμα θα μπορούσε να ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές στη χώρα της.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θα συμμετάσχει στις επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν ένα ισχυρό γερμανικό μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό. Άλλωστε, στην κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη η επιφυλακτικότητα κάποιων γερμανικών ΜΜΕ έναντι της χθεσινής επιστροφής της Αθήνας στις αγορές, με κάποιους να κάνουν λόγο για εμμένουσα δυσπιστία από το παρελθόν και άλλους να σημειώνουν ότι η υπερπροσπάθεια της Ελλάδας αλλάζει τα δεδομένα και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις του... «ελληνικού δράματος» αναμένεται να αναγνωρίσει με εμφατικό τρόπο την πρόοδο της Ελλάδας και την είσοδό της στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων αλλά και τη βούληση του Βερολίνου να συνδράμει στις προσπάθειες ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί και επισήμως η ενεργοποίηση του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με τη γερμανική πλευρά να συνεισφέρει σε πρώτη φάση 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχτεί την κ. Μέρκελ στο αεροδρόμιο, λίγο πριν τις 15:00, και μαζί θα κατευθυνθούν στο Χίλτον όπου προγραμματίζονται δύο φόρα: το πρώτο με νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που έχουν έντονο το στοιχείο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας και το δεύτερο με ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας που έχουν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό. Η επιλογή των επιχειρηματιών συνιστά αλλαγή πλεύσης, σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη της Καγκελαρίου, όταν είχαν κληθεί μεγαλοεπιχειρηματίες καθώς και οι γερμανικοί όμιλοι που ενεργοποιούνται στη χώρα.

Στις 17:30, η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Μαξίμου για το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό αλλά και τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στην οποία θα μετέχει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 18:45 και αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός προγραμματίζεται να παραθέσει δείπνο προς τιμήν της Καγκελαρίου, σε μέρος που μέχρι τώρα κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Η κ. Μέρκελ αναμένεται να αναχωρήσει αμέσως μετά για το Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα