«Μετά θάνατον» συντάξεις ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με την Deutsche Welle σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο έγινε πάνω σε έκθεση της Ρία Όομεν Ρούϊτεν από την Ολλανδία, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την «βιωσιμότητα» των συντάξεων.

Η εισηγήτρια Όομεν Ρούϊτεν δήλωσε: «Θα έπρεπε να εργαζόμαστε περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα ο ένας στους τρεις Ευρωπαίους είναι τουλάχιστον 55 ετών, οπότε χρειαζόμαστε περισσότερους νέους ασφαλισμένους. Ο στόχος δεν μπορεί

να είναι μόνο η αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και η παροχή κινήτρων για παράταση του εργασιακού βίου. Βέβαια, όποιος θέλει να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τη σύνταξη, δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τους νεότερους, πρέπει να αποταμιεύει και κάποια χρήματα».

Σε «τρεις πυλώνες» θα στηρίζεται η συνταξιοδότηση των Ευρωπαίων:

στη δημόσια σύνταξημία επικουρική σύνταξη ως αποτέλεσμα συλλογικής σύμβασης ή άλλης παρόμοιας συμφωνίαςστην ιδιωτική αποταμίευση του ενδιαφερόμενου.

Ωστόσο σύμφωνα πάλι με την εισηγήτρια, δεν αποκλείεται να καταφύγουμε σε νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

«Από τη στιγμή που ανεβαίνει συνεχώς το προσδόκιμο ζωής, πρέπει να αυξηθεί και το όριο συνταξιοδότησης. Στην πατρίδα μου οι γυναίκες ζουν μέχρι τα 85. Βέβαια στη Ρουμανία ή στη Βουλγαρία το προσδόκιμο είναι χαμηλότερο. Πρέπει λοιπόν να δούμε ξεχωριστά την κατάσταση σε κάθε χώρα και στη συνέχεια οι εργοδότες και τα συνδικάτα να συμφωνήσουν στις απαραίτητες προσαρμογές», τόνισε ευρωβουλευτής από την Ολλανδία.

Από την άλλη πλευρά ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φρεντερίκ Νταρντέν επιμένει σε υψηλές δημόσιες συντάξεις, «Θέλουμε να παραμείνει ο πρώτος πυλώνας κύριος άξονας του συνταξιοδοτικού συστήματος, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, δεν μπορεί να δίνει μόνο μία υποτυπώδη σύνταξη. Από κει και πέρα ο δεύτερος πυλώνας δεν πρέπει να είναι καν υποχρεωτικός, ενώ ο τρίτος πυλώνας θα πρέπει να αφορά μόνο τα χαμηλότερα εισοδήματα. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση και να συνεισφέρουν όχι μόνο οι πιο ηλικιωμένοι, αλλά και οι νεότεροι στις μεταρρυθμίσεις».

Η ευρωβουλευτής Ίνες Κριστίνα Ζούμπερ από την Πορτογαλία διερωτάται: «Λέτε ότι θα καταπολεμήσετε την ανεργία των νέων και την ίδια στιγμή ανεβάζετε το όριο συνταξιοδότησης, όλα αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Θέλετε να διασφαλίσετε τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δεν μας λέτε τίποτα για τις εισφορές των εργοδοτών, οι οποίες μειώνονται και στην ουσία αντικαθίστανται από τραπεζικά προϊόντα».

Ενώ ανήσυχος φαίνεται και ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάϊντς Μπέκερ «Συμφωνώ με τη γενική κατεύθυνση- τόσο με την προτεραιότητα του πρώτου πυλώνα, όσο και με την έκκληση για μεταρρυθμίσεις- αλλά πρέπει να έχουμε και κάποιες απαιτήσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για μία “λογική σύνταξη”. Τί σημαίνει αυτό; Εμένα μου θυμίζει ελάχιστο όριο διαβίωσης. Αλλά αυτό θα ήταν κοινωνικό επίδομα, όχι σύνταξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα