Μελάνωμα, ο ύπουλος εχθρός

07:58 1/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Η ηλιακή ακτινοβολία και το μελάνωμα

«Το μελάνωμα μπορεί να ενεργοποιηθεί από την εντατική και συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο, λέει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Τάνια Βλαδένη.

Αυτός ο τύπος της ακτινοβολίας είναι που προκαλεί το μαύρισμα. Αν και αυτό ίσχυε πάντοτε, θα μου πείτε, προσθέτει, γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Περιβαλλοντικές αλλαγές (τρύπα του όζοντος), άνθρωποι που ασχολούνται περισσότερο με εξωτερικές δραστηριότητες, συχνά φορούν λιγότερα ρούχα και το χειρότερο εκτίθενται καθημερινά στα σαλόνια τεχνητού

μαυρίσματος όπου οι υπεριώδεις Α και Β ακτίνες που εκπέμπονται από τις λάμπες είναι εξαιρετικά βλαβερές».

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο ακόμη και θάνατο. Ευτυχώς, το μελάνωμα σπάνια χτυπά χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχουν σχεδόν πάντα σημάδια. Απλά πρέπει κανείς να είναι παρατηρητικός γιατί, όταν το μελάνωμα εντοπίζεται νωρίς, είναι σχεδόν πάντα ιάσιμο.

Σπίλοι (ελιές), καφέ κηλίδες και όζοι του δέρματος είναι συχνά αθώες βλάβες. Όχι, όμως, πάντοτε. Όποιος έχει περισσότερους από 100 σπίλους διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε μία ή περισσότερες από αυτούς τους σπίλους.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζεις το δέρμα σου πολύ καλά. Να εξετάζεις το δέρμα όλου του σώματός σου μία φορά το μήνα και μία φορά το χρόνο να εξετάζεσαι από ειδικό γιατρό δερματολόγο.

Όπως λέει η κ. Τάνια Βλαδένη στο Matrix24.gr, τα 5 πρώτα γράμματα τα αλφαβήτου αποτελούν έναν οδηγό για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος : ABCDE αποτελούν κριτήρια αλλοίωσης:

A δείχνει την ασυμμετρία (ASYMMETRY)

B δείχνει το όριο (BORDER)

C δείχνει το χρώμα (COLOR)

D δείχνει τη διάμετρο (DIAMETER)

E δείχνει την αλλαγή (EVOLUTION)

Αν λοιπόν δείτε κάποιο από αυτά, προγραμματίστε αμέσως επίσκεψη στο δερματολόγο σας.

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή του καρκίνου του δέρματος. Εάν δώσει μεταστάσεις σε εσωτερικά όργανα μπορεί να απειλήσει την ζωή, ωστόσο σε πρώιμο στάδιο είναι σχεδόν ιάσιμο.

Κληρονομικότητα και μελάνωμα

Παίζει σπουδαίο ρόλο στην εμφάνιση μελανώματος αν ένας στενός συγγενής (μητέρα, πατέρας, αδέρφια) είχε μελάνωμα.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο ( προφυλάξεις)

Αφού δε μπορούμε να αλλάξουμε τα κληρονομικά χαρακτηριστικά μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο με ενδύματα συμπεριλαμβανομένου και καπέλου, γυαλιά ηλίου και αντηλιακή προστασία με δείκτη πάνω από 20 και πάνω. Μείνετε επίσης εκτός ηλιακής έκθεσης μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.

Ποια είναι θεραπεία

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ο κύριος τρόπος θεραπείας του μελανώματος. Αφαιρείται το σύνολο της βλάβης εξασφαλίζοντας υγιή όρια. Το τμήμα που έχει αφαιρεθεί αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι έχει γίνει αφαίρεση καρκινικών κυττάρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα