Μεγάλη πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «βλέπει» ο Νταβούτογλου

«Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή σταθερότητας, γιατί τα έχουμε όλα: γεωγραφία, ενέργεια, θαλάσσιες μεταφορές, τουρισμό» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερία «Τα Νέα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι «η ένταση έχει μειωθεί, είχαμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ούτε μπορεί να φανταστεί κανείς την περίοδο της κρίσης των Ιμίων. Σήμερα η ψυχολογία είναι αντίθετη. Ακόμη και οι στρατηγοί συνεννοούνται. Αυτό ήταν αδιανόητο δέκα χρόνια πριν. Είναι πολύ θετικά τα επιτεύγματα».

Πάντως ο κ.Νταβούτογλου υπεραμύνεται των μονομερών ενεργειών της Άγκυρας,

αλλά σημειώνει ότι χωρίς τον διάλογο, το χάσμα θα διευρυνόταν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, τονίζει ότι χρειάζεται ευελιξία, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ν.Αναστασιάδη, «επειδή έφερε στο τραπέζι νέα ορολογία».

ΑΟΖ στο τραπέζι Βενιζέλου- Νταβούτογλου

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών και εντεύθεν, η Αθήνα και η Άγκυρα δεν συνομιλούν μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Η συζήτηση επεκτείνεται πλέον στο ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και πέραν του Αιγαίου, συμπεριλαμβάνοντας το Καστελόριζο.

Εφόσον η πληροφορία αυτή αληθεύει, τότε πρόκειται για πολιτική απόφαση υψηλού επιπέδου και μείζονα υποχώρηση της Άγκυρας (με άγνωστο αντάλλαγμα), η οποία τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα αρνούνταν οποιαδήποτε συζήτηση περί ΑΟΖ. Οι λόγοι για κάτι τέτοιο δεν ήταν άλλοι από τις ανησυχίες της Τουρκίας ότι με την ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ ο κίνδυνος αποκλεισμού της, λόγω της παρουσίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αυξανόταν.

Keywords
Τυχαία Θέματα