Με το βλέμμα στραμμένο στην Κεντροαριστερά

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ερώτηση «ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αρνούνται να συνεργαστούν μαζί σας, οπότε με ποιον θα κάνετε κυβέρνηση;» κατατρύχει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, μετά την κοινοβουλευτική συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου

με την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή ως προς την πρόταση προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, τα υπονοούμενα περί συνεργασίας με το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν είναι εύκολο να λεχθούν πια, ούτε ως υπονοούμενα από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική συμμαχιών

Όσο περνά ο καιρός και ο ΣΥΡΙΖΑ, από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση φαίνεται να χάνει το προβάδισμα έναντι της ΝΔ, η πολιτική συμμαχιών του κόμματος ανέρχεται ολοένα και περισσότερο στις πολιτικές προτεραιότητες της Κουμουνδούρου. Με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται περίπου «στα μαχαίρια» και πως το ΚΚΕ συνεχίζει να αποκλείει συνεργασία για «κυβέρνηση Αριστεράς», στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογούν πλέον ως σοβαρό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ την έλλειψη δυνητικών συμμάχων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. «Ζητάμε συνεχώς εκλογές –και καλά κάνουμε, γιατί ο Σαμαράς καταστρέφει την κοινωνία- αλλά αν δεν πείσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε κυβέρνηση, ο κόσμος δεν θα μας ψηφίσει, γιατί δεν θέλει την αστάθεια», παραδέχεται, μιλώντας στο matrix24.gr, κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτυπώνοντας τη φύση του προβλήματος.

Ελπίδα για διεργασίες

Τούτων δοθέντων, στον ΣΥΡΙΖΑ (θέλουν να) ελπίζουν ότι το πολιτικό σκηνικό δε θα παραμείνει στατικό, ως έχει αυτή τη στιγμή, ως τις επόμενες εκλογές. Μάλιστα, στη χθεσινή του συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την ελπίδα του να προωθηθούν διεργασίες στην Κεντροαριστερά, που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να χρησιμοποιήσει έντονα φορτισμένες λέξεις, για να δείξει την ακράδαντη πίστη του στις διεργασίες αυτές. «Πιστεύουμε ότι είναι παρά φύσιν να έχουμε δύο πόλους χωρίς Κέντρο. Και είναι παρά φύσιν να στοιχίζονται τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας πίσω από μία ακραία δεξιά πρόταση. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ», επισήμανε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είτε μέσα από διασπάσεις υπαρχόντων κομμάτων, είτε με νέες προσωπικότητες να παίρνουν σχετικές πρωτοβουλίες, ο χώρος του Κέντρου θα επανασυσταθεί, θα καλύψει το κενό μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς και θα μπορέσει να αποτελέσει έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, στην ίδια συνέντευξη, ότι προτίθεται να επιζητήσει κυβερνητική συνεργασία, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις επόμενες εκλογές με αυτοδυναμία. «Θα επιδιώξουμε συνεργασία, ακόμη κι αν έχουμε αυτοδυναμία, για έναν πολύ απλό λόγο: δεν μπορούμε να επωμισθούμε μόνοι μας αυτό το βάρος», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, διεύρυνε το πολιτικό πεδίο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί πιθανούς συμμάχους: εξέφρασε την ευχή να μπορέσει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με «δυνάμεις της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, του Κέντρου, πατριωτικές δυνάμεις, ακόμη και με τη λαϊκή Δεξιά», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι μόνο τότε «θα γίνει μία πραγματική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».
Βεβαίως, η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς το Κέντρο και τη σοσιαλδημοκρατία, προς αναζήτηση μελλοντικών συμμάχων, έχει ένα μειονέκτημα: η πραγματοποίηση, αλλά και η ευόδωση τέτοιων διεργασιών δεν εξαρτάται ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, σε κάθε περίπτωση, η πολιτική συμμαχιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει για καιρό ένα ανοιχτό μείζον πολιτικό θέμα για την Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα