Με το σύνολο των ομολόγων τους θα συμμετάσχουν οι Τράπεζες

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων η επιτυχία της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δις. ευρώ. Παράλληλα ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα του τραπεζικού κλάδου και την διατήρηση της ιδιωτικής φυσιογνωμίας των τραπεζών. Μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ολοκληρωθεί τα Δ.Σ. όλων των μεγάλων τραπεζών

προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην επαναγορά και αργά το απόγευμα θα καταθέσουν τις προσφορές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελπίζοντας ότι σε ενδεχόμενο υψηλής συμμετοχής ξένων επενδυτών μπορεί να διασώσουν μέρος των ομολόγων τους.

Στελέχη τραπεζών ελπίζουν ότι θα διασώσουν το 25% με 30% των ομολόγων τους. Όπως εκτιμούν μια αυξημένη συμμετοχή ξένων, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 50% των ομολόγων που επιδιώκει να επαναγοράσει η κυβέρνηση, μπορεί να επιτρέψει στον ΟΔΔΗΧ να επαναγοράσει μέρος των ομολόγων των εγχωρίων τραπεζών. Αν και επικρατεί αισιοδοξία για αυξημένη συμμετοχή στελέχη τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για δύσκολη συναλλαγή και η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Επιπλέον άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις η κυβέρνηση να επαναγοράσει το σύνολο των ομολόγων που θα προσφερθούν, ακόμα και αν είναι περισσότερα από τον αρχικό στόχο. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα πετύχει μεγαλύτερη μείωση του χρέους ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι είναι πιθανό να έχουμε εικόνα για την συμμετοχή στο πρόγραμμα ακόμα και σήμερα αργά το βράδυ αν όλα πάνε καλά. Ωστόσο αν η συμμετοχή είναι χαμηλή δεν θα υπάρξει καμία διαρροή και οι κυβέρνηση θα εξετάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες της Δευτέρα.

Εχθές, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών όπου συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς καθώς και τα αιτήματα των τραπεζών για αλλαγές που θα οδηγήσουν στην έμμεση μείωση των απωλειών των τραπεζών. Εκτός της επέκτασης της αναβαλλόμενης φορολογίας οι τράπεζες ζητούν και την αναγνώριση μέρους των συνεργιών που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις. Οι τράπεζες ζητούν το ποσό που αντιστοιχεί σε συνέργειες να καλυφθεί με μετατρέψιμα ομόλογα και όχι με κοινές μετοχές. Δηλαδή, να αυξηθεί η συμμετοχή των μετατρέψιμων ομολόγων με αντίστοιχη μείωση των κοινών μετοχών. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι με τις συγχωνεύσεις (Εθνική-Eurobank, Alpha-Emporiki και Πειραιώς-ΑΤΕ-Γενική) δημιουργούνται συνέργειες άνω των 4 δις. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα