Με το Μετάλλιο Γκαίτε 2013 βραβεύθηκε ο Πέτρος Μάρκαρης

Μαζί με τον κ. Μάρκαρη, σε τελετή που διοργανώθηκε στην Βαϊμάρη παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών Κορνέλια Πίπερ, βραβεύθηκαν ο Ιρανός μεταφραστής και συγγραφέας Μαχμούντ Χοσεϊνί Ζαντ και ο Ινδός εκδότης Ναβίν Κισόρε.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε Κλάους-Ντίτερ Λέμαν, παρουσιάζοντας το βραβείο, έκανε λόγο για «παθιασμένους πρεσβευτές των βιβλίων και της γερμανικής γλώσσας» και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερους συνεργάτες για το Ινστιτούτο Γκαίτε στον τομέα της λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο κ. Μάρκαρης βραβεύθηκε ως «διαμεσολαβητής»

των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο οποίος «διατηρεί την καθαρή, αναλυτική ματιά του και στις δύο χώρες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης».

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην αγάπη και την αφοσίωσή του στην γερμανική γλώσσα και την λογοτεχνία επί 65 χρόνια και ευχαρίστησε τον πατέρα του, ο οποίος τον πίεσε να μάθει γερμανικά. Ευχαρίστησε ακόμη τον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη, ως σημείο συνάντησης πολιτισμών και γλωσσών. «Θεωρώ τον εαυτό μου διαμεσολαβητή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Αθήνα», δήλωσε ο κ. Μάρκαρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα