Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ομίλου Adecco, που παρέχει υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού, το 68% όσων ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι, τα δυο τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας τους έχουν επιδεινωθεί, το 23%, πως έχουν παραμείνει ίδιες και μόνο 9% ,ότι έχουν βελτιωθεί.

Οι μισοί (50%), που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν πως έχουν υποστεί μείωση μισθού, 25% δήλωσαν, ότι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες, 14% επεσήμαναν την

άσχημη ψυχολογία που επικρατεί στο περιβάλλον εργασίας τους λόγω αυξημένου στρες και του φόβου της απόλυσης και της ανεργίας και 13% αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού.

Επίσης αναφέρονται στην αύξηση των απαιτήσεων και της πίεσης στο χώρο εργασίας αλλά και στη μείωση του τζίρου ή των κερδών (9% σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις), για κακές συνθήκες εργασίας (8%), μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (7%), καθυστερήσεις στην πληρωμή (5%) ή ακόμη και απλήρωτη εργασία (4%).

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας στελέχη της εταιρείας εκτιμούν, ότι και το 9% που δηλώνουν πως οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί, δεν αναφέρονται σε αύξηση αμοιβών ή βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά πρόκειται πιθανότατα για εργαζόμενους που αντικατέστησαν υψηλόμισθα στελέχη των εταιρειών που «απομακρύνθηκαν».

Η εικόνα αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι 45% και 42% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα, επιβεβαίωσαν αντίστοιχα πως έχουν αυξηθεί ο όγκος και τα καθήκοντα/αρμοδιότητες της δουλειάς τους, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) απάντησαν, ότι οι οικονομικές τους απολαβές έχουν μειωθεί δυσανάλογα σε σχέση με τις απαιτήσεις και τον όγκο της εργασίας τους και 38% εξέφρασαν την αίσθηση της στασιμότητας στην εργασία τους.

Ως συνέπεια των παραπάνω, 31% και 27% των εργαζόμενων ερωτηθέντων δήλωσαν, ότι αναζητούν ήδη ή σκοπεύουν να αναζητήσουν σύντομα άλλη εργασία με καλύτερες απολαβές ή που να ανταποκρίνεται καλύτερα στα προσόντα τους.

Όσον αφορά στο ποσοστό 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν εργάζονται, 31% βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας τους με τον προηγούμενο εργοδότη τους, 20% δήλωσαν νεοεισερχόμενοι στην αγορά που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν εργασία, ενώ 11% και 5% βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας όταν έκλεισε η επιχείρηση/ κατάστημα στο οποίο εργάζονταν ή ήταν ιδιοκτήτες – μόνο 5% των ερωτηθέντων που δεν εργάζονται έχουν παραμείνει εκτός αγοράς από επιλογή.

Σχεδόν το ένα τρίτο (31%), μάλιστα, των μη εργαζομένων συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν παραμείνει άνεργοι για περισσότερα από δύο χρόνια, 19% για χρονικό διάστημα μεταξύ επτά και δώδεκα μηνών, 18% για δύο χρόνια και 15% είναι άνεργοι από έναν έως και έξι μήνες. Μεταξύ των ανέργων, σημαντικό ποσοστό (23%) έχει στο ενεργητικό του 10-15 έτη προϋπηρεσία, 29% από τέσσερα έως έξι έτη, 18% από ένα έως τρία έτη και 13% από επτά έως εννέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα