Με την απειλή της επίταξης ανά χείρας…

Το παράδειγμα του Μετρό και της επίταξης των προσωπικών υπηρεσιών των εργαζομένων σε αυτό αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που, εντός της ημέρας, δεν υπάρξει λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ΟΣΕ και Προαστιακό.

Η απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν και σήμερα την

απεργία τους, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη από τη δικαιοσύνη έχει οδηγήσει σε ένα πόλεμο νεύρων με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να… ντύσει στο χακί και τις οδικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι προγραμμάτισαν τελικά για σήμερα, και όχι αύριο, τη Γενική τους Συνέλευση και δεν αποκλείεται σε αυτή να αποφασισθεί προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, και ενώ ήδη η ΟΣΥ αλλά και ο ΟΣΕ θα έχουν προσφύγει εκ νέου στα Δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, τότε θα επιλεγεί ξανά η λύση της επίταξης, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Ήδη χθες στενοί συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σημείωναν πως «μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Σκληρή γραμμή Σαμαρά

Η διαχείριση της απεργίας στο Μετρό αξιολογείται ήδη θετικά από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι διαμηνύουν ότι το ίδιο πρότυπο θα ακολουθηθεί και σε άλλες κινητοποιήσεις που πλήττουν ευθέως την κοινωνική ζωή. Μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα συμβεί και με τους αγρότες, οι οποίοι από σήμερα ξεκινούν την… ετήσια προσπάθεια αποκλεισμού εθνικών οδών, έχοντας ωστόσο φέτος ένα ισχυρό επιχείρημα, αυτό του νέου φορολογικού που αλλάζει άρδην τον μέχρι πρότινος τρόπο φορολόγησής τους.

Μάλιστα, η διαχείριση του προβλήματος θα είναι διακομματική καθώς στην ηγεσία του Υπουργείου βρίσκονται ο Θ. Τσαυτάρης από το ΠΑΣΟΚ και ο Μαξ. Χαρακόπουλος από τη Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει απαντήσει στο αίτημα των αγροτικών ενώσεων για συνάντηση, ωστόσο τις επόμενες ώρες οι αγροτοσυνδικαλιστές θα συναντηθούν με τους Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Η εξέλιξη των συναντήσεων, ειδικά με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους εκτιμάται ότι θα καθορίσει, σε σημαντικό βαθμό, και την μορφή που θα λάβουν τελικά οι κινητοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα