ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΖΗΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ

Το αίτημα για  χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, μπορεί να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας ότι το Ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την εξέτασή της… 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας μέσα σε αυτό το περιβάλλον με τις κουβέντες να τις μονοπωλούν κυρίως Ισπανία, αλλά

και το σχέδιο για Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση επιχείρησε να θέσει τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και να πείσει τους ομολόγους του πως πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας, με έμφαση στη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) της ΕΕ.

Ο Έλληνας υπουργός φέρεται να είπε κατά την συνεδρίαση του Eurogroup πως εάν «δεν δοθεί επιμήκυνση, το πρόγραμμα δεν βγαίνει».

Οι  Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών όμως θεωρούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες και για άλλους λόγους πέρα της ύφεσης και ζήτησαν να δουν δείγματα γραφής για να πεισθούν ότι οι προθέσεις θα μεταφραστούν σε πράξεις.

Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν σημαντικές κινήσεις, ειδικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα.

Οριστικές αποφάσεις για το θέμα  επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου δεν  αναμένονται νωρίτερα από τις  20 Αυγούστου, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή της Τρόικας για την εκτέλεση του μνημονίου.

Έως τότε, η Ελλάδα θα πρέπει  να έχει υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για περιστολή των δαπανών και συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή ροή χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Αυγούστου, οι εταίροι μας φαίνονται διατεθειμένοι να βρουν τρόπους για την αποπληρωμή του, «εκτός Προγράμματος», αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Παράλληλα εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια για το τι θα συμβεί αν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους στο μεταξύ εξαντληθούν.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι πιθανότητες για απευθείας ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών από τα Ταμεία Στήριξης, έχουν σχεδόν μηδενιστεί: Αυτό προκύπτει από τις προειδοποιήσεις τόσο του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι  ότι ο ESM δεν θα είναι έτοιμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τα τέλη του έτους , αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι ο ESM δεν θα ενεργοποιηθεί ανακεφαλαιοποιώντας τράπεζες προτού να είναι έτοιμος ο μηχανισμός συλλογικής και καθολικής εποπτείας των τραπεζών. Και αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2012.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν προπομπός του επόμενου έκτακτου συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 20 Ιουλίου.

Τη δέσμευση Στουρνάρα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επαναφέρει το πρόγραμμα προσα

Keywords
Τυχαία Θέματα