Με «στρατιωτικό κώδικα» η διαδικασία απολύσεων στο δημόσιο

Ο υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Λιμπρ Μπελζίκ» ότι «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση. Η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται

πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ’ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».

Στην ίδια συνέντευξη προσθέτει πως η ελληνική δημόσια διοίκηση ήταν πολύ μεγάλη, αναποτελεσματική και σπαταλούσε πόρους, ενώ δεν έδινε στους πολίτες την εντύπωση ότι εκπλήρωνε το ρόλο της ως δημόσια υπηρεσία.

Αναφέρθηκε ακόμη στις εργασίες της Ομάδας Δράσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα μοντέλο, αλλά πώς θα το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα».

«Σήμερα έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους, σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Αναφερόμενος στις προσπάθειες καταπολέμησης του πελατειακού κράτους, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται πλέον καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους.

Δεν θα γίνουν απολύσεις λέει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας περί κατάργησης- συγχώνευσης 800 οργανισμών, από τους οποίους θα προέλθουν 30.000 διαθέσιμοι υπάλληλοι, επιχειρεί να συγκαλύψει τις επερχόμενες απολύσεις και να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Η πλειονότητα των υπαλλήλων του δημοσίου, που οι φορείς τους θα συγχωνευθούν ή καταργηθούν, θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται τα προσόντα και οι δεξιότητές τους στις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου, αναφέρει το υπουργείο.

Χαρακτηρίζει επίσης το δημοσίευμα παραπλανητικό και υποστηρίζει πως δημιουργεί σύγχυση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, ενώ διευκρινίζει για μία ακόμη φορά ότι «οι σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας από το 2012 αφορούν την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, το 2013. Κανένα άλλο πρόγραμμα κινητικότητας δεν περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια».

Πρόγραμμα καταργήσεων-συγχωνεύσεων

Ακόμη το υπουργείο ζητά από όλα τα υπόλοιπα υπουργεία στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος για την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου τομέα, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από το οικονομικό όφελος που αποκομίζει το δημόσιο από αυτήν.

Keywords
Τυχαία Θέματα