Με μικρό καλάθι στη Μέρκελ ο Σαμαράς

Σαφές πλαίσιο στις συζητήσεις που θα έχει η Άγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, αύριο στο Βερολίνο, έσπευσε να θέσει χθες η γερμανική Καγκελαρία, υιοθετώντας παράλληλα θερμά λόγια για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Η κ. Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να παράσχει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων και τις δύσκολες

καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, ωστόσο δεν πρόκειται να χαριστεί στην ελληνική πλευρά καθώς εμμένει στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, να δεσμευθεί συγκεκριμένα για το είδος και το χρόνο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, βάσει και της δέσμευσης που ανέλαβε το Γιούρογκρουπ εφόσον η Ελλάδα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ υπήρξε χθες σαφής, υπογραμμίζοντας ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας είναι που ενεργοποιεί την φερεγγυότητα των εταίρων της. «Πάντα επιμέναμε η Ελλάδα να αποδεικνύει αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος και ότι τότε βεβαίως σε αυτό θα ‘σταθεί απέναντι’ η αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε ο κ.Ζάιμπερτ, σπεύδοντας ταυτόχρονα να άρει οποιεσδήποτε, όπως είπε, «λανθασμένες προσδοκίες». «Η συνάντηση δεν είναι για διαπραγματεύσεις. Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωρά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων».

Ως προς το ενδεχόμενο ελάφρυνσης της ελληνικής προσπάθειας, ο κ. Ζάιμπερτ, λίγες ώρες πριν ο Αντώνης Σαμαράς προσγειωθεί απόψε το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα, σημείωσε «έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για την σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή την διαδικασία. Παραταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό σταθερό και βιώσιμο δρόμο».

Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του δεν πέφτουν από τα σύννεφα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της συνάντησης τόσο για να αναδείξει τις επιτυχίες όσο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και, κυρίως, να αποσπάσει την πολιτική δέσμευση της γερμανίδας Καγκελαρίου για υποστήριξη της Ελλάδας. Το πρόβλημα, ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία, η πολιτική υποστήριξη είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι και επαρκής…

Keywords
Τυχαία Θέματα