ΜΕ ΚΑΥΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών κρατών θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Στόχος του να προβάλλει τη χώρα σε μία δύσκολη συγκυρία που ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Δεκαήμερο μαραθώνιο συναντήσεων ξεκινάει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε μία περίοδο δύσκολη και ιδιαιτέρως τεταμένη διεθνώς και εντός της χώρας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει θέσει ως στόχο όπως είπε και στην Εθνική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής να παραμείνει η χώρα σημαντικός και αναγνωρισμένος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται.

«Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε και να προβλέψουμε με ασφάλεια τις εξελίξεις αλλά και τις πραγματικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο μέλλον. Χρειάζονται μετρημένες στοχευμένες και καλά μελετημένες κινήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει όχι μονάχα στην κρίση και μετά από αυτή, αλλά βλέποντας σε βάθος χρόνου και για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέτοιου είδους κινήσεις θα αρχίσουν από την Κυριακή, οπότε ο υπουργός θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν ΚΙ Μουν με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κυρίως το ζήτημα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το Κυπριακό αλλά και άλλα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει επανειλημμένως πει ότι το Κυπριακό και η επίλυση του παραμένει θέμα προτεραιότητος στην ελληνική εξωτερική πολιτική και στην ομιλία του στη Βουλή επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία «διέπραξε στρατηγικό σφάλμα, όταν δεν αξιοποίησε την κυπριακή προεδρία της ΕΕ και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ για εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν και οι συζητήσεις του στη Νέα Υόρκη. Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι ο Αχμέτ Νταβούτγολου πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας σύντομα ώστε να καθορισθούν τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας το οποίο θα γίνει εφέτος στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους να αρθεί το casus belli κατάλοιπο άλλων εποχών και ότι θα πρέπει να συνεχισθούν οι διερευνητικές επαφές για την επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Το ζήτημα της ΑΟΖ εξετάζεται στο πλαίσιο της θέσπισης και οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Την Κυριακή, ο Δ. Αβραμόπουλος θα δει και τον ειδικό μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς με τον οποίο θα συζητήσουν διεξοδικώς το πρόβλημα και τη γενικότερη κατάσταση όπως διαμορφώνεται και στο γειτονικό κρατίδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει επ

Keywords
Τυχαία Θέματα